Grad Vesti Zrenjanin

RASPISAN TENDER: Sistematsko suzbijanje trske, rogoza i šaša

sistematsko suzbijanje emerznih korova

Grad Zrenjanin raspisao je tender za izbor izvođača za sistematsko suzbijanje emerznih korova na teritoriji grada u naredne tri godine.

 

– Emerzni korovi su trska, rogoz i šaš. To je korov koji se zapati na plavnim i močvarnim područjima, čiji koren je u vodi a nadzemni deo je nad vodom. Njegovo sistematsko suzbijanje podrazumeva ručno košenje, mašinsko košenje i hemijsko uništavanje leđnim prskalicama. Postupak obuhvata i hemijsko uništavanje amfibijom, kao i kombinovane metode – objašnjava za portal zrenjaninski.com Jelena Brusin, savetnica u Odeljenju za zaštitu i unapređenje životne sredine u Gradskoj upravi Zrenjanin.

 

Ona kaže da su lokacije na kojima se razvijaju emerzni korovi prepoznate. U gradu su to uglavnom potezi oko Begeja i jezera.

 

Pročitajte još: Još jedna kineska kompanija gradi proizvodne pogone kod nas

 

Okvirno je utvrđena površina od 150 hektara, a ručno košenje je predviđeno na 66 hektara. Uz to, planirano je mašinsko košenje na 18 hektara, kao i hemijski tretmani amfibijom na 60 hektara. A leđnim prskalicama na šest hektara. Površina od 150 hektara, koliko se predviđa da ima plavnih i močvarnih područja pod šašom, rogozom i trskom, snimaće se iz vazduha, pre nego što se u sam posao krene.

 

– Kako se razvoj emerznih korova ne može tačno predvideti, planovi uništavanja prave se orijentaciono. Operaciji uništenja korova prethodiće snimanje terena iz vazduha, kao i mapiranje. Na isti način obavljaće se i kontrola odrađenog posla – napominje Jelena Brusin.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • „O, O, O, O,….RUK“!
  PA, ZAR JOŠ UVEK,…SVE, NA MIŠIĆE!!!???
  NEMA DIZALICE!?
  „NEMA POTREBE“, KAŽE VLASNIK FIRME!!!
  VEROVATNO!?
  A, DA LI JE TO SVE, ADEKVATNO NAPLAĆENO?
  SUMNJAM!?
  PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz