RADIKALI TVRDE: Haos u zrenjaninskom zdravstvu preko leđa pacijenata

ZRENJANIN – Gradski odbor Srpske radikalne stranke (SRS) u Zrenjaninu ukazao je na velike probleme u oblasti zdravstvene zaštite u gradu na Begeju.

Dušanka Trifunov
Dušanka Trifunov

– U doba kada imamo sve više bolesnih građana, zdravstvene ustanove smanjuju broj zaposlenih, jer odlaskom medicinskih radnika u penziju, na ta se mesta ne primaju novi kadrovi. Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, koji se bavi primarnom zdravstvenom zaštitom, politički pripada SNS, a Opšta bolnica „Dr Đorđe Joanović“, koja se bavi sekundarnom zdravstvenom zaštitom, pod patronatom je Pokrajine, to jest DS-a. Prebacivanjem posla, odgovornosti, troškova i pacijenata sa jednih na druge isključivo trpe pacijenti, odnosno građani koji sve to plaćaju – ističe v.d. predsednica Mesne organizacije SRS u Mužlji Dušanka Trifunov.

Ona ističe da se svakom zaposlenom Zrenjanincu mesečno sa bruto zarade skida 10,30 odsto na ime doprinosa za zdravstvo, a da građani sve češće moraju da plaćaju preglede u privatnim ordinacijama, koji nisu ni malo jeftini.

SRS traži od Republičke zdravstvene inspekcije da proveri koliko pregleda lekari u bolnici imaju na svom radnom mestu za koje ih država plaća, a koliko u privatnim klinikama i ordinacijama i da li se to uklapa u onih 20 odsto koje im dozvoljava zakon po Ugovoru o dopunskom radu.

– Postoji osnovana sumnja da su dugačke liste čekanja u državnoj bolnici namerno napravljene kako bi se pacijenti slali u privatni sektor. Razni uređaji za dijagnoze, analize, operacije i slično se ne popravljaju godinama, pod opravdanjem da nema novca, a građani sve to onda moraju da plaćaju privatno – tvrdi Trifunov i zaključuje da je krajnje vreme da se doktorima postavi uslov da biraju da li će da rade u državnoj bolnici ili privatno.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ista ta gospoja je vlasnica radnje koja se bavi pogrebnim uslugama,a njena bolja polovina je lekar! Bas me zanima da li ce biti korupcije i obletanja oko porodica preminulih! Vreme ce pokazati…

sinovoz