Kultura Vesti Zrenjanin

Projekat „Banatske vetrenjače“ ima za cilj formiranje „Mlinskog parka“

banatske vetrenjače

Udruženje „Godina Pupina Zrenjanin“ dobilo je od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama 400.000 dinara za realizaciju projekta „Banatske vetrenjače“. Sredstva su dodeljena na konkursu za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u ovoj godini.

 

Predsednik pomenutog udruženja Robert Sabo kaže za portal zrenjaninski.com da je projekat „Banatske vetrenjače“ pokrenut sa osnovnim ciljem da se nastavi rekonstrukcija „Bošnjakove vetrenjače“ u Melencima. Rekonstrukcija je započeta pre petnaestak godina pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Basking na ulicama grada: Učenici i profesori nastupili na tri punkta (Foto)

 

– Tada su urađene dve faze rekonstrukcije, odnosno učvršćeni su temelji i obnovljen je krov vetrenjače. Treća i četvrta faza treba da obezbede postavljanje nove stolarije, uređenje enterijera i postavljanje „krila“ vetrenjače – ističe Sabo.

 

Inače, pored „Bošnjakove vetrenjače“, koja se nalazi na izlazu iz Melenaca prema Bašaidu, u ovom mestu je postojala i „Kišova vetrenjača“. Ona je, nažalost, u potpunosti urušena.

 

– Najviše interesovanja za ovaj projekat za sada je pokazao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, koji nas je podržao sa 400.000 dinara. Ova faza projekta podrazumeva ponovno aktuelizovanje priče oko banatskih vetrenjača, kroz jednu reprezentativnu izložbu, štampanje prigodne brošure i ponovno snimanje objekta u smislu eventualne dopune postojećeg projekta rekonstrukcije – objašnjava Robert Sabo.

 

robert sabo

 

Krajnji cilj formiranje „Mlinskog parka“

 

On naglašava da je udruženje „Godina Pupina Zrenjanin“, kao predstavnik nevladinog sektora, samo inicijator ovog projekta. Sve će se realizovati u saradnji sa nadležnim institucijama Grada Zrenjanina i AP Vojvodine, a pre svega sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Narodnim muzejom Zrenjanin.

 

– Priča je naišla na veliko interesovanje. U toku je formiranje tima koji će obaviti nadgradnju našeg projekta i pokušati da u narednim godinama ostvari viziju, a to je formiranje svojevrsnog „Mlinskog parka“ u Banatu. Taj park bi, osim vetrenjača, afirmisao i nekadašnje suvače i industrijske mlinove. Pojedini među njima bi bili stavljeni u funkciju, odnosno ponovo bismo dobijali mlinske proizvode iz ovih objekata. Dakle, krajnji cilj je da se, osim sa aspekta očuvanja kulturnog nasleđa i turističke atrakcije, vetrenjače stave u funkciju. Time bi se promovisali obnovljivi izvori energije, ekološka privreda, održiva poljoprivreda i proizvodnja organske hrane – naglašava Sabo.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

On dodaje da je polazna osnova za ovaj projekat, ali i za formiranje „Mlinskog parka“, knjiga i izložba Dušana Marinkovića. Njen priređivač i izdavač je Narodni muzej Zrenjanin.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • A, ŠTA BI SA PUPINOVOM KUĆOM, KOJA SE OBRUŠAVA, ZA KOJU JE DOTIČNI G. SABO I NJEGOVO „UDRUŽENJE“, PRE 4/5 GODINA DOBIO PRILIČNE PARE, „ZA RENOVIRANJE“, KAO I ZA MZ „MALA AMERIKA“!!!???
  TO JE U UL. OBALA SONJE MARINKOVIĆ, BR. 11 MISLIM, KOD ONE PICERIJE!!!
  KAPIJA OD „OMLADINSKE ZADRUGE“.
  DA SE VIDETI.
  PARE SU DATE, A, NEMA REZULTATA!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz