Predstavljanje tri slike koje su testamentom zaveštane Narodnom muzeju

spaljivanje moštiju svetog save
Spaljivanje moštiju Svetog Save

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 5. jula, u 19 časova, biće predstavljene tri slike koje je Mirjana Teodorović Jančić iz Beograda testamentom zaveštala Narodnom muzeju Zrenjanin. U pitanju su slike „Spaljivanje moštiju Svetog Save“ Vase Pomorišca i Slavka Gigića iz 1910. godine, „Đurđic“ Ivana Aleksića iz 1924. godine i „Mrtva priroda“ Katice Gligorijević Teodorović nastala oko 1920. godine.

 

O značaju poklona će govoriti Siniša Onjin, v.d. direktora Narodnog muzeja Zrenjanin, i Olivera Skoko, viša kustoskinja Zbirke likovne umetnosti. Postavka se može pogledati do 20. jula.

 

PROČITAJTE JOŠ: Marija Luković Rogatko dobitnica nagrade “Stevan Sremac – Bal u Elemiru”

 

Mirjana Teodorović Jančić se 2015. godine obratila Narodnom muzeju Zrenjanin sa željom da nakon smrti tri slike u njenom vlasništvu postanu deo bogatog fonda ove muzejske ustanove.

 

Mirjana Teodorović Jančić rođena je 1925. u Velikom Bečkereku (danas Zrenjaninu). Školovanje je počela u svom rodnom gradu, da bi se potom preselila u Plandište, pa u Modoš (danas Jaša Tomić). Trgovačku akademiju je završila 1944. u tadašnjem Petrovgradu. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Ekonomskom fakultetu. Bila je udata za operskog pevača Nikolu Jančića koji je umro 1985. godine.

 

Mirjana Jančić Teodorović je preminula 30. aprila ove godine.

 

Slika „Spaljivanje moštiju Svetog Save“ nastala 1910. godine

 

Sliku „Spaljivanje moštiju Svetog Save“ potpisuju 1910. godine Vasa Pomorišac i Slavko Gigić, učenici Stevana Aleksića. Ovaj čuveni slikar je u svojoj kući u Modošu imao atelje kroz koji su prošli mnogi talentovani mladići i devojke. Pomorišac i Gigić su monumentalnu kompoziciju naslikali u vreme dok su učili kod Aleksića koristeći kao predložak upravo jednu od verzija ove teme koju je uradio njihov učitelj. Ovu sliku Vasa Pomorišac je Obradu Teodoroviću, ocu Mirjane Teodorović Jančić, poklonio iste godine kada je nastala.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Druge dve slike su takođe nastale u Modošu. „Đurđic“ potpisuje tamošnji paroh i brat Stevana Aleksića, Ivan Aleksić, koji se i sam bavio slikarstvom. „Mrtvu prirodu“ je naslikala Katica Gligorijević, majka Mirjane Teodorović Jančić, koja je takođe učila kod Stevana Aleksića, ali kada se u 18. godini udala za Obrada Teodorovića, posvećuje se porodici i više nije slikala.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz