Grad Vesti Zrenjanin

Povećanje bilo neminovno: Nove cene daljinskog grejanja

gradska toplana

JKP „Gradska toplana“ iz Zrenjanina je saopštilo danas da spremno dočekuje grejnu sezonu, koja se približava, završavajući rekonstrukciju mreže u naselju Ruža Šulman.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ne čekajte zimu nespremni: PREMIJA PVC ima rešenje za vas!

 

Posle ove rekonstrukcije, 70 odsto gradske vrelovodne mreže biće sačinjeno od predizolovanih cevi. One će sistem daljinskog grejanja učiniti stabilnim i sigurnim.

 

„Investiranje u vrelovodnu mrežu pokazalo se kao značajan korak u uštedama i smanjenju gubitaka, što celokupan sistem čini efikasnijim i stabilnijim. To će posebno biti važno u predstojećoj grejnoj sezoni. U njoj celokupno društvo očekuju štednja i racionalnije korišćenje energije“, kažu u JKP „Gradska toplana“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ostvarite značajne uštede u „Ogrevu“ i pritom platite na odloženo

 

Ovogodišnje investicije, koje se tiču radova na vrelovodu, iznose više od 22 miliona dinara i dolaze isključivo iz sopstvenih sredstava preduzeća. Uštede i ukidanje svih nepotrebnih troškova, kao i smanjenje broja zaposlenih u odnosu na prethodne godine, rezultiralo je obezbeđivanjem investicionih sredstava.

 

„Sigurnost u obavljanju komunalne delatnosti obezbediće i povećanje cena, koje su usvojene 14. septembra na Gradskom veću. Nakon osam godina, kao i sniženja cena u dva navrata (2015. fiksni deo je smanjen za šest odsto, a varijabilni za 12 odsto, dok je 2020. varijabilni deo snižen za pet odsto), Toplana će konačno moći da, uz domaćinsko i savesno poslovanje, adekvatno odgovori zahtevima tržišta, kao i na svoje obaveze prema javnim preduzećima EPS i „Srbijagas“. Cenama koje smo imali do sada bila je ugrožena sama komunalna usluga, koja je od vitalnog značaja za 8000 domaćinstava“, navodi se u saopštenju dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com.

 

Povećanja cena i u drugim gradovima

 

Novi iznos varijabilnog dela je 6,85 dinara po kilovat-satu (stara cena 5,16). Novi iznos fiksnog dela je 38,60 dinara po kvadratu mesečno (stara cena 29,76). Za kilovat instalisane snage fiksni deo mesečno iznosi 275,70 dinara (stara cena iznosila je 212,57).

 

„Mora se napomenuti da i sa ovim povećanjem cene zrenjaninskog grejanja ne mogu parirati trenutnim cenama grejanja po drugim gradovima Srbije. Povećanja cena su najavljena i očekuju se i u drugim gradovima. To je u velikoj meri izazvano skokom cena energenata na tržištu. Od 2018. godine cena struje je skočila za 115 odsto, dok je od januara 2021. godine cena prirodnog gasa otišla 75 odsto“, navode u „Gradskoj toplani“.

 

Iz tih razloga, „Gradska toplana“ je odlučila da izađe u susret svojim kupcima. Stoga će se u grejnoj sezoni koja je pred nama redovnim platišama omogućiti popust na varijabilni deo računa. To znači da će samo oni korisnici, koji u datumu valute isplate celokupni dug prema Toplani, imati tri odsto popusta na varijabilni deo troška za naredni mesec.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Takođe, za one sugrađane koji ne budu mogli da svojim budžetima odgovore na ovu stimulaciju, postojaće mogućnost da decembarski, januarski i februarski varijabilni deo računa budu podeljeni na pola. To znači da će se 50 odsto varijabilnog troška za navedene mesece plaćati u datumu dospeća, a druga polovina u letnjem periodu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Znači 30%. Smanjite količinu isporučene energije,kada je napolju toplo ne grejte celu noć kao prošle godine,kako bi naplaćivali više.a da ne pričamo o lažiranim iznosima isporučene energije.ma more…

  • A, ŠTA JE SA CENOM ZEMNOG GASA, ZA POTROŠAČE, KOJI NEMAJU GUBITAKA!? POŠTO JE METAR KUBNI ZA NJIH, ILI ĆE I DALJE, TI POTROŠAČI, U SELIMA, PLAĆATI GUBITKE GRAĐANA, KROZ „ZAJEDNIČKU“ CENU GASA!!!???
    600,000,000,00 DINARA DUGA „SRBIJAGASU“, PRE NEKU GODINU, STE POKRILI DAVANJEM SEOSKIH GASOVODA, KOJE SU SELA SAMA FINANSIRALA!!!
    GRAD NIJE DINAR ULOŽIO, A, POKRIO SVOJE GUBITKE!!!
    KAKO JE TO MOGUĆE?
    PITANJA IZ ELEMIRA!

sinovoz