Vesti Zrenjanin

POČELO UREĐENJE MUZEJA PIVA: Prvi posetioci se očekuju već krajem avgusta

ZRENJANIN – Postavljanjem građevinskih skela i obavljanjem prvih radova danas je počelo uređenje objekta u kojem će se nalaziti Muzej piva u Zrenjaninu.

muzej piva (1)

Muzej će biti smešten u pogonima varione propale Zrenjaninske industrije piva, osnovane davne 1745. godine, koji se nalaze na obali Begeja, odmah pored pivnice „Četir’ konja debela“. U pogonima se nalaze autentični bakarni kazani koje će posetioci, kako je planirano, moći da vide već krajem avgusta.

-To je srce pivare, a variona je kompletno očuvana. Reprezentativnog je izgleda i specifična je po tome što je izgrađena od kamena. Korišćen je brački mermer u više boja, a specijalno zatamnjena stakla na strani do Begeja bila su uvežena iz Italije. Unutrašnjost je veoma interesantna, pogotovo zbog izložbi koje ovde planiramo da organizujemo – kaže za portal zrenjaninski.com Vojislav Cvejić, predsednik „Urbanog foruma“, udruženja građana koje je iniciralo ideju o osnivanju Muzeja piva.

muzej piva (2)

Prva faza projekta podrazumeva sprovođenje građevinskih radova, obnavljanje fasade i zamenu stakala. Očekuje se da će ovaj posao biti završen do početka tradicionalne zrenjaninske manifestacije „Dani piva“, tako da će posetioci već krajem avgusta imati priliku da zavire u pogone čuvene zrenjaninske pivare, upropaštene za vreme pljačkaške privatizacije. U pogonu varione, u jedinstvenom pivarskom industrijskom kompleksu, postoje zakonom zaštićene proizvodne mašine, koje su uspele da prežive rasparčavanje fabrike.

-Kasnije ćemo organizovati izložbe posvećene pivarstvu, izložiti veliki broj pivskih flaša, čaša, krigli i etiketa, arhivsku građu, razne alate… Ovom pričom mi spajamo pivski, sa nautičkim, eko i kulturnim turizmom. Organizovaćemo turističke ture kroz grad i očekujemo da će se značajnija sredstva od turizma sliti u grad – navodi Cvejić i dodaje da će organizatori aktivno zvati turiste tokom cele godine.

muzej piva (3) ok

Licencirani turistički vodič Jaroslav Stevanov naglašava da je jedan od dominantnih oblika turizma u današnje vreme i pivski turizam.

-Muzej piva će biti ustanova gde će biti prikupljeni, sistematizovani i izloženi predmeti koji imaju veliku kulturnu i tehničku vrednost. Želimo da posetiocima ponudimo kompletan ugođaj i da to bude još jedan od razloga njihove posete našem lepom gradu – napominje Stevanov.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.