Neustrašiva Ester Biači četrdeset godina je angažovana kao vatrogasac

ester biači
Foto: Privatna arhiva

Ester Biači iz Nove Crnje je vatrogasac. U dobrovoljnom vatrogasnom društvu u svom mestu angažovana je četiri decenije. Ima čin podoficira.

 

Nije joj čudno što je vatrogasac jer, kako kaže, kroz vatrogasno društvo u Novoj Crnji za četrdeset godina prošlo je mnogo sposobnih žena.

 

Danas je, zbog funkcije sekretara, jedina žena u predsedništvu DVD Nova Crnja. Sa muškim kolegama odlično sarađuje i sada, ali i svih prethodnih godina.

 

– U Novu Crnju sam došla 1981. godine. Kad sam se udala za svog sad, nažalost, pokojnog supruga Vitomira, on je već bio vatrogasac. Tim poslom se bavio i moj svekar – priča Ester Biači za portal zrenjaninski.com.

 

ester biači
Foto: Privatna arhiva

 

PROČITAJTE JOŠ: Predrag Kostin je autor neverovatnih fotografija prirode i divljih životinja

 

Osim što je bilo angažovano u gašenju požara i što je učestvovalo na takmičenjima, Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Crnja je imalo i orkestar.

 

– Moj svekar je svirao tubu, a muž trubu. Sve mi je to bilo jako lepo i zanimljivo, i rešila sam da se i ja uključim u rad. Postojala je i ženska grupa za takmičenja, u kojoj je bilo mladih, aktivnih i sposobnih žena, pa sam se priključila timu. Smatrala sam da je veoma lepo biti aktivan u užoj i široj zajednici, pogotovo kada je reč o protivpožarnoj obuci i samim aktivnostima u zaštiti protiv požara. Sve to me je podstaklo da i ja postanem vatrogasac i da napredujem na lestvici. Tokom godina polagala sam ispite i došla do čina podoficira – priča Ester.

 

ester biači
Foto: Privatna arhiva

 

Dobrovoljni rad ima važno mesto u njenom životu

 

Ester je osamdesetih godina počela sa takmičenjima u ženskoj grupi, kao i sa redovnim vežbama koje su se održavale svake godine.

 

– Učestvovala sam u radovima na održavanju vozila i garaža, kao i magacina vatrogasnog pribora, što su obično žene radile. Uz to, svake godine muškarci bi davali stražu za vreme žetve. Uvek sam bila prisutna i radila na proveri protivpožarnih aparata. Organizovali smo i razne svečanosti, jer imamo svoj vatrogasni dom – ističe Ester.

 

U životu Ester Biači dobrovoljni rad ima važno mesto.

 

– Više godina sam član nego što nisam. Angažovanje u dobrovoljnom vatrogasnom društvu mnogo mi znači. Jeste da pored mog posla i porodice angažman oduzima puno vremena, ali imam veliku pomoć kolega, pa zajedničkim snagama rešavamo sve zadatke. U dva mandata sam sekretarica društva, pa se bavim obimnom papirologijom. Nekada se čovek umori, ali kada se svi okupimo i uspešno radimo, onda umor i ne osećamo. Jako je važno da u malim sredinama, kao što su Nova Crnja i okolna mesta, ima sloge kada je, recimo, neki požar ili kada je potrebno odraditi neku vrstu posla kao što je, na primer, sečenje krošnji, skidanje leda sa zgrade ili čišćenje puta zimi – navodi naša sagovornica.

 

ester biači
Foto: Privatna arhiva

 

DVD Nova Crnja želi da u svoj rad uključi što više mladih

 

Ester nije jedina žena član DVD Nova Crnja. Iako se broj iz godine u godinu menja, u aktivnom statusu je uvek dvadesetak žena.

 

– Nekoliko ih je iz moje generacije, ali već stižu i kćerke članica. Među njima i moja. Iako u uslovima pandemije nema takmičenja ni druženja, trudimo se da naš tim redovno podmlađujemo – kaže Ester.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Crnja trudi se da u rad uključi što više mladih.

 

– Imamo nekoliko grupa dece, koje se takmiče u raznim kategorijama. Mi se tome radujemo. Takođe, trudimo se da u rad uključujemo i mlade od 20 do 30 godina, da im damo što veće uloge, jer je važno predati i znanje i vođenje društva. Vatrogasci moraju da postoje, pa kad mi stariji jednog momenta stanemo, ima ko da nastavi. Dok ne stanemo, dotle želimo da služimo zajednici na svim područjima humanog i protivpožarnog posla – završava svoju zanimljivu priču vatrogasni podoficir Ester Biači.

 

ester biači
Foto: Privatna arhiva

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz