Manastir Svete Melanije prvi je ženski manastir u Eparhiji banatskoj

manastir svete melanije

Manastir Svete Melanije podignut je u nekadašnjem Petrovgradu, danas Zrenjaninu, kao zadužbina znamenitog episkopa banatskog dr Georgija Letića. Bio je prvi ženski manastir u Eparhiji banatskoj.

 

Episkop Georgije je 1935. napunio 40 godina svešteničke i 30 godina episkopske službe i želeo je da ovaj jubilej obeleži jednim spomenikom. Međutim, on se upokojio 8. novembra 1935. i nije dočekao da zamisao o zadužbini sprovede u delo. To su učinili njegovi naslednici.

 

PROČITAJTE JOŠ: Volonteri Crvenog krsta to zaslužuju: Poslodavci žele da im urede prostor

 

„Dalju brigu o podizanju manastira preuzela je sestra po majci episkopa dr Georgija, Danica (Olga) Vojnović, koja je trideset godina provela pored svoga brata. Ona je darovala 320.000 tadašnjih dinara da se nabavi zemljište i šuma pored manastira, što predstavlja bitno pitanje za njegovo izdržavanje. Sem toga, žrtvovala je još oko 100.000 dinara za razne svrhe, između ostalog za zvonik, pozlaćen krst sa jabukom, jedno jutro zemlje, patosanje i molovanje crkve, ikonostas u rezbariji, pevnice, stolove, manastirsku ogradu…“, navode u Eparhiji banatskoj.

 

Episkop bački dr Irinej Ćirić je osveštao kamen temeljac manastira 8. decembra 1935. a radovi su završeni 1939. godine. Irinej je osveštao i manastir na Mitrovdan te godine.

 

Episkop bački Nikanor (Iličić), pitomac episkopa dr Georgija (Letića), darovao je manastiru česticu mošti Svete Melanije Rimljanke. Ona se čuva u manastirskom hramu. Pored manastira nalazi se kapela Prepodobne majke Paraskeve – Svete Petke, sa manastirskom vodicom, i ona je kompletno obnovljena 2009. godine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Manastirski konak sazidan je 1967. godine, a u periodu od 2010. do 2012. proširen je manastirski hram i uređena je kripta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz