Kultura Vesti Zrenjanin

Kemal Gekić održao koncert za pamćenje

Proslavljeni pijanista Kemal Gekić, sinoć je, posle tri decenije, ponovo nastupio u Zrenjaninu.

 

Za zrenjaninsku publiku, željnu koncerata klasične muzike i vrhunskih izvođača, Gekić je pažljivo izabrao repertoar. Za početak, Šopen, skerco, balade, nokturna, etide i čuvena poloneza opus 53.
U drugom delu programa Gekić je svirao kubanskog kompozitora Andresa Alena i, kako je sam rekao, po želji organizatora, Lista, rapsodiju i etide. Na bis – Šubertova uspavanka.

 

  • Mogao sam odabrati i nešto drugo ali evo odlučio sam se, u dogovoru sa organizatorom, za ovaj program. Želeo sam Zrenjanincima da prikažem najbolje što sam mogao, pripremio sam zato jedan specijalni program i drago mi je što smo zajedno prošli kroz njega uz obostrano uživanje. Zrenjanin mi je posebno drag, u njemu živi mnogo mojih bivših studenata i meni dragih ljudi, a ova istorijska sala je prelepa za muziciranje – izjavio je Gekić, nakon koncerta.

 

On će danas održati master klas u zrenjaninskoj Muzičkoj školi „Josif Marinković“.

 

  • Kod nas postoji obilje talenata ali osim talenata, imamo i jako dobre škole. Pozdano znam da je zrenjaninska takva jer u njoj nove generacije uči mnogo naših studenata sa Novosadske akademije. To mene čini vrlo radosnim jer vidim da je uloženi rad doneo dobre plodove. Očekujem, dakle, dobar master klas sa nadarenim, muzikalnim i vrednim đacima – naglašava Gekić.
    Komentarišući današnje stanje u umetničkoj muzici u Srbiji, Gekić je izneo stav da u zemljama gde vlada podržava umetnost, umetnička muzika napreduje.

 

 

  • Tamo gde ne podržava ili je nije briga, što je slučaj u mnogim zemljama, ide slabo. Zemlje nekadašnjeg realsocijalizma, u koje spada i Srbija, imale su veoma jako kulturu i obrazovanje. U tranziciji ka tržišnom kapitalizmu, to se promenilo. Da se uspostavi novi vrednosni sistem treba nekoliko generacija. Ipak, u Srbiji i dalje imam odličnu publiku, i mladu, i sredovečnu i onu nešto malo stariju, i meni je vrlo ugodno ovde svirati. Napolju, kako gde – ističe Gekić.

 

Kemal Gekić, inače, danas živi u Majamiju, na Floridi, gde predaje na univerzitetu a radi i kao profesor na Muzičkoj akademiji „Musašino“ u Tokiju. Koncerte drži po celom svetu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM