Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Javni radovi u opštini Sečanj trajaće do septembra

javni radovi u opštini sečanj

Od juna do septembra u opštini Sečanj biće realizovana četiri javna rada. Ovo je najavljeno iz zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Jedan projekat namenjen je osobama sa invaliditetom, a tri javna rada se odnose na ostale nezaposlene. Projekti javnih radova traju četiri meseca. U njih su uključeni radnici koji su angažovani po ugovoru o privremeno – povremenim poslovima. Njihova mesečna primanja iznosiće do 22.000 dinara.

 

– U ove aktivnosti uključuju se teže zapošljiva nezaposlena lica i nezaposleni u stanju socijalne potrebe. Po ovogodišnjem javnom pozivu, poslodavac, odnosno izvođač javnog rada, bio je obavezan da među angažovanim radnicima obezbedi najmanje 70 odsto nezaposlenih iz kategorija ugroženih na tržištu rada. U pitanju su radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, viškovi zaposlenih i Romi. U ovu kategoriju spadaju i lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama i lica koja posao traže duže od 18 meseci – objašnjava za portal zrenjaninski.com savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

 

Održavanje i zaštita životne sredine dominira u opštini Sečanj kao oblast u kojoj se sprovode javni radovi. Od četiri projekta, tri se odnose na ovu oblast, a jedan na kulturu.

 

Izvođač radova i Udruženje poljoprivrednika „Brazda“

 

Udruženje poljoprivrednika „Brazda“ iz Jarkovca izvođač je javnog rada koji se realizuje na osam lokacija u tom selu. Pet osoba sa evidencije nezaposlenih uređivaće javne površine u centru Jarkovca i u seoskom ataru. Naglasak je na sakupljanju ambalaže od pesticida, herbicida, veštačkog đubriva i njenom bezbednom odlaganju. Ovi radnici baviće se i uništavanjem ambrozije i podizanjem kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Cilj ovoga je očuvanje poljoprivrednog zemljišta od zagađenja, podizanje svesti meštana o štetnom uticaju supstanci koje se razlažu zajedno sa ambalažom, kao i unapređenje uređenosti sela.

 

Već sedmi put na javnim radovima angažovana je i Rozika Dragaš.

 

– Do sada sam se pokazala kao vredna. Zato me uvek pozivaju da radim na javnim radovima. Bilo bi bolje da je ovo stalan posao, ali znače mi i ta četiri meseca tokom leta – ističe ona.

 

Po rečima predsednika Udruženja poljoprivrednika „Brazda“ Živojina Vukonjanskog, radovi teku po planu. Tokom kišnih dana prilagođavalo se vremenskim uslovima.

 

– Pošto nemamo komunalnih radnika, a opštinsko preduzeće ne stiže da uradi sve poslove, znači nam to što ćemo urediti dva hektara javnih površina. Važno nam je i da održimo kontinuitet. Od uvođenja javnih radova, od 2007. godine, radilo se i na čišćenju i uređenju zelenih površina i na pošumljavanju Jarkovca – navodi Vukonjanski.

 

Angažovane i osobe sa invaliditetom

 

Konačan efekat javnog rada čiji je izvođač Mesna zajednica Jaša Tomić je zaštita i unapređenje životne sredine i očuvanje prirode u ovom selu. Pet osoba sa evidencije nezaposlenih čisti i održava javne površine – šetališta na obalama Tamiša, sportskog centra, u selu Busenje i na grobljima u Jaši Tomiću. Sličan posao obavlja se i u Krajišniku, gde je takođe angažovano petoro radnika.

 

U okviru kulturnih manifestacija i događaja tokom leta, četvoro osoba sa invaliditetom biće angažovano na javnom radu u Sečnju. Oni će raditi na četiri lokacije – u Obrazovno – kulturnom centru, u Muzeju – spomen sobi, na obali Tamiša i u centru Sečnja. Njihovi zadaci su pomoć u pripremi, organizaciji i sprovođenju kulturnih događaja, deljenje promotivnog materijala, dočekivanje učesnika i gostiju, arhiviranje i popis građe u muzeju…

 

– Zadovoljna sam saradnjom sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Ovo je drugi put da sarađujemo na ovaj način. Mnogo nam znači da u vreme godišnjih odmora možemo da angažujemo radnike koji su veoma vredni i motivisani – kaže Branislava Rudan, direktorka Obrazovno – kulturnog centra u Sečnju, ustanove koja je izvođač ovog javnog rada.

 

Ove godine odobreno 16 projekata

 

Po javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje, za javne radove, kao meru aktivne politike zapošljavanja, ove godine odobreno je ukupno 16 projekata za područje Srednjobanatskog okruga.

 

Po rečima Aleksandre Štrbac, na realizaciji ovih javnih radova će biti angažovana 64 lica sa evidencije nezaposlenih.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz