Region Vesti Zrenjanin

Javni radovi u opštini Novi Bečej: Osobe sa invaliditetom marljivi radnici

javni radovi u opštini novi bečej
Foto: Zoran Bogaroški

Na teritoriji opštine Novi Bečej prethodnih meseci realizovani su javni radovi, devet ukupno, na kojima je bilo angažovano 66 osoba. Četiri javna rada za osobe sa invaliditetom i jedan za ostale nezaposlene sprovodili su se po javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje. Četiri su realizovana po Lokalnom akcionom planu zapošljavanja.

 

Tokom četiri meseca, u periodu od jula do novembra, angažovani radnici su održavali javnu infrastrukturu i uređivali životnu sredinu. Obavljali su i socijalno-humanitane delatnosti i aktivnosti iz oblasti kulture.

 

U Novom Miloševu je petoro radnika sa evidencije nezaposlenih uređivalo centar sela, park, igrališta, prostore oko javnih ustanova i objekata, i grofovskog dvorca Karačonji. Takođe, sanirali su i divlje deponije. Tri osobe sa invaliditetom su se bavile odmuljavanjem i čišćenjem propusta atmosferske kanalske mreže, čišćenjem grobalja i drugih poslova koji su doprineli unapređenju javne i komunalne infrastrukture.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević u poseti opštini Nova Crnja

 

– Na lokacijama u Novom Bečeju i Kumanu dvanaest osoba sa invaliditetom je održavalo i obnavljalo javnu infrastrukturu. Oni su bili angažovani na održavanju mobilijara, zelenih površina, dečjih igrališta, sportskih terena, autobuskih stajališta… – kaže za portal zrenjaninski.com savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

 

javni radovi u opštini novi bečej
Foto: Zoran Bogaroški

 

Javni radovi stvaraju mogućnost za zapošljavanje

 

Dom za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Novog Bečeja je dobio sredstva za realizaciju projekta „Da budemo korisni“. U njega su bile uključene tri osobe sa invaliditetom. Ta lica su bila dodatna radna snaga u okviru portirske službe, ambulante za fizioterapiju i u plastenicima.

 

– „Za bolje sutra“ je četvrti projekat u koji su bile uključene osobe sa invaliditetom, a aktivnosti su iz oblasti kulture. Podnosilac i izvođač javnog rada, Udruženje građana „Ekvalis“, koncipiralo je projekat kao anketno istraživanje. Tri lica sa evidencije nezaposlenih imala su zadatak da obave anketiranje 400 osoba iz populacije kojoj i sami pripadaju, kako bi se došlo do podataka koje su potrebe ove ciljne grupe u vezi sa kulturnim događajima, te osmislili programi koji zadovoljavaju te potrebe – objašnjava Štrbac.

 

Ona dodaje da svi ovi javni radovi stvaraju mogućnost za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 

– Zaposlenje i redovni prihodi važni su za ovu populaciju, kao jednu od ranjivih grupa na tržištu rada. Takođe, u svakoj lokalnoj zajednici, u kojoj se odvijaju javni radovi, senzibiliše se javnost o potrebi radnog angažovanja ovih osoba. Kao marljivi i disciplinovani radnici oni uvek ostave dobar utisak, te očekuju da budu uključeni u javne radove svake godine – ističe Aleksandra Štrbac.

 

Kada je reč o javnim radovima po Lokalnom akcionom planu zapošljavanja, mesne zajednice Kumane, Bočar i Novi Bečej kreirale su projekte čiji je cilj unapređenje javne i komunalne infrastrukture i zaštita životne sredine. Četvrti javni rad je bio ekološkog karaktera, a podnosilac i izvođač je bilo Udruženje građana „Centar za održivost zajednice“ iz Novog Bečeja.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz