Grad Vesti Zrenjanin

„Ečka“ i dalje ostaje u kategoriji sportskog aerodroma, odnosno letilišta

aerodrom ečka
Foto: Nandor Vaci

Prema navodima iz Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine za period od 2021. do 2035. godine, koji je na javnom uvidu, aerodrom „Ečka“, kod Zrenjanina, i dalje ostaje u kategoriji sportskog aerodroma, odnosno letilišta.

 

Civilni aerodromi opšteg tipa planirani su u Čeneju, kod Novog Sada, Vršcu i Subotici.

 

Pomenuti aerodromi planirani su kao „čvorišta u regionalnom sistemu vazdušnih luka, prvenstveno za putnički saobraćaj (čarter letovi), manjih aviokompanija“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Montaža Železničkog mosta preko Begeja odvija se prema planu (Video)

 

U kategoriji letilišta je, osim Ečke, i sportski aerodrom u Bočaru, u opštini Novi Bečej.

 

Prema ovom dokumentu, rekonstrukcija aerodroma Ečka planirana je nakon 2025. godine.

 

U Regionalnom prostornom planu AP Vojvodine se navodi da samo aerodrom Vršac ima određene mogućnosti za međunarodni vazdušni saobraćaj. Ostala letelišta koriste se za sportske i delimično za određene privredne aktivnosti.

 

Aerodromu u Vršcu neophodna su ulaganja u poletno-sletnu stazu, kao i u radio-navigacionu opremu. Takođe, u planu je da manji aerodromi, između ostalog i „Ečka“, budu uključeni u mrežu regionalne ponude.

 

„Savremena kretanja u avionskom putničkom saobraćaja ukazuju da postoji potreba za izgradnjom manjih aerodroma koji mogu koristiti niskobudžetne kompanije. Ovo bi svakako doprinelo i povećanju pristupačnosti određenih regiona. Doprinelo bi i razvoju turizma. Problem predstavlja nedostatak planske dokumentacije za osposobljavanje pojedinih aerodroma, kao i nedostatak koncepta razvoja“, piše u ovom dokumentu.

 

Strani privrednici zainteresovani za aerodrom „Ečka“

 

Kako je portal zrenjaninski.com pisao prošle godine, pojedini inostrani privrednici su iskazali želju da koriste aerodrom „Ečka“ za sletanje i poletanje vazduhoplova, sertifikovanih za aerodrome ove kategorije. U pitanju su letelice maksimalne težine 5.700 kilograma, koje mogu da sleću na travnate poletno-sletne staze.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Međutim, u ovom trenutku aerodrom „Ečka“ nije u mogućnosti da u potpunosti izađe u susret inostranim investitorima, i to zbog važećih zakonskih propisa koji ga sputavaju da pruža usluge u punom obimu. Prema zakonu, naime, privremeni granični prelaz na aerodromu može da bude otvoren na period od maksimalno tri meseca godišnje. Rukovodstvo „Ečke“ je ovaj aerodrom uglavnom otvaralo u periodu od juna do oktobra. To je nedovoljno za sve operacije i odlaske i dolaske koji su sada zahtevani.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz