Jump to the website Jump to the website
audiovox

ZRENJANINKomisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova utvrdila je predlog o promeni naziva još jedne ulice u Zrenjaninu. Naime, Komisija je predložila da se umesto Frakopanova, kako se danas zove, ulica ubuduće zove Metohijska.

 

Metohijska ulica

 

Frankopanova ulica je jedna kratka poprečna ulica, a spaja ulice Dr Kornela Radulovića i Toše Jovanovića.

 

U obrazloženju predloga, između ostalog, stoji i da su Frankopani bili pripadnici značajne hrvatske velikaške porodice, koja je imala svoju ulogu u odbrani hrvatskih nacionalnih interesa pred Habsburškom monarhijom. Za srpski narod i državu, oni su poptuno beznačajni, stoji u obrazloženju.

 

Metohija sa svojim brojnim manastirima i crkvama, kao što su Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, predstavlja izuzetno važnu oblast za duhovnost i istoriju srpskog naroda, pa jedna ulica u Zrenjaninu svakako zaslužuje da ponese ime Metohijska.

 

Predlog komisije je na javnoj raspravi 15 dana, i za to vreme svi zainteresovani mogu u pisanoj formi da svoje predloge i sugestije ostave na gradskoj pisarnici.


valor-v
pangas

FOTO DANA

gomex
valor
persu
gsigma
gsigma
bioelektrik
pangas
zlatara malisa


Broj komentara 3 za : “UTVRĐEN PREDLOG O PROMENI NAZIVA JOŠ JEDNE ULICE

  1. U obrazloženju stoji da Frankopani nemaju nikakve veze sa srpskm istorijom, a žena Vuka Grgurevića Brankovića, u narodu poznatijeg kao Zmaja Ognjenog Vuka, bila je Barbara Frankopan. Pa, ovi su stvarno neznalice..

  2. Frankopanova ulica nosi taj naziv još iz perioda kada se Zrenjanin zvao Bečkerek. Niko, ama baš NIKO, kroz dugu istoriju nije joj menjao ime i nikome nije smetalo. Sada se pojavio lokalni tajkun koji želi da ulica gde on stanuje ponese ime njegovog rodnog kraja. To je kada više ne možeš da odeš u selo gde si rodjen na Kosovu i Metohiji onda preimenuješ ulicu u kojoj živiš, i preneseš Metohiju u Zrenjanin.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*