Slobodno vreme YTOP

PRE 124 GODINE U BEOGRADU JE PRVI PUT ZASIJALO JAVNO OSVETLJENJE!

Izvor : Wikimedia

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

Prva električna sijalica javnog osvetljenja u Beogradu zasijala je 1893. godine na uglu Kolarčeve i Makedonske ulice.

 

Izvor : Wikimedia

 

Mali grad, sa oko 55.000 stanovnika, i pored skromnih materijalnih mogućnosti, a zahvaljujući dalekovidosti gradske uprave, odabrao je najsavremenije rešenje kada je birao između električnog i gasnog osvetljenja. Beograd je tako pre većine drugih evropskih prestonica, a i prestonica sveta, dobio električno osvetljenje. Do tada je bio osvetljen fenjerima sa tečnim gasom.

 

Prva električna centrala nalazila se na Dorćolu i snabdevala je tramvaj i javno osvetljenje sa 600 „parnih konjskih snaga“, odnosno 447,6 kW.

 

Prvu sijalicu, ipak, Beograd je video nešto ranije – zasvetlela je 1881. godine u kafani „Hamburg“, na uglu današnjih ulica Kneza Miloša i Masarikove.

 

PREMINUO PSIHIJATAR SUGMUND FROJD

Austrijski psihijatar Sigmund Frojd umro je na današnji dan 1939. godine. Frojd je osnivač psihoanalize, posebno zaslužan za istraživanja podsvesne psihe i njene povezanosti sa seksualnim nagonom („Tumačenje snova“, „O psihoanalizi“, „Psihopatologija svakodnevnog života“).

 

na današnji dan
Sigmund Frojd ( Izvor : Pixabay)

 

Frojdizam je opšti pojam za uticaj Frojdovih ideja i psihoanalize u mnogim područjima nauke i umetnosti, posebno u antropologiji, psihologiji, psihijatriji, sociologiji, mentalnoj higijeni, socijalnom radu, književnosti, vaspitanju. Prema istraživanjima u raznim područjima nauke, kulture i opšte civilizacije, Frojdov doprinos nesumnjivo spada u vrh naučnih otkrića, posebno u društvenim i humanističkim naukama.

 

ODRŽANA ISTORIJSKA 8. SEDNICA CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTA SRBIJE

U Beogradu je 1987. godine održana 8. sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je došlo do prekretnice u idelogiji i politici srpskih komunista. U sukobu dve frakcije pobedila je tvrda struja tadašnjeg predsednika CK SK Srbije Slobodana Miloševića, nad umerenom politikom predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. Milošević je potom izvršio čistke u partiji i medijima i obezbedio osnov za svoju nacionalističku politiku.

 

Izvor : Wikipedia

 

Nakon velikih demonstracija 5. oktobra 2000. godine zbog spornih predsedničkih izbora u septembru te godine, Milošević je priznao poraz. Ubrzo potom, 1. aprila 2001. godine je uhapšen, a 28. juna iste godine je izručen Haškom tribunalu.

 

Na suđenju Milošević se sam branio. Umro je nakon 5 godina u zatvoru pedesetak sati pre završetka izvođenja svedoka.

 

Stambolić je bio politički mentor Slobodana Miloševića velikim delom zaslužan za njegov uspon na vlast. Milošević mu je sve vreme tokom karijere bio naslednik na upražnjenim funkcijama. Nakon razlaza sa Miloševićem zbog nacionalizma krajem 1980-ih Stambolić postaje jedan od njegovih najvećih suparnika.

 

Stambolić je upamćen kao veliki zagovornik kompromisa i međuetničke tolerancije. U avgustu 2000. godine kidnapovan je i ubijen od strane pripadnika JSO-a a po naređenju Miloševića.

 

URAGAN DŽIN UBIO 1.147 LJUDI

Tropski uragan Džin pogodio Haiti 2004. godine i tom prilikom odneo je 1.147 života, a oko 1.250 ljudi se i dalje vode kao nestali.

 

Izvor : Wikimedia

 

Vlasti Haitija su odlucile da sahrane pronađena tela u zajednički grob, a prema navodima lokalnih vlasti, oko 250. 000 osoba je napustilo domove zbog vetra, a 400 kuća je potpuno uništeno.

 

PREMINUO PISAC PABLO NARUDA

Čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda preminuo je na današni dan. Neruda je jedan od najvećih pesnika Latinske Amerike i španskog jezika, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. („Praznična pesma“, „Dvadeset ljubavnih pesama i jedna očajna“, „Španija u srcu“).

 

Pablo Neruda ( Izvor : Wikimedia)

 

Svoj literarni pseudonim Neruda koji je kasnije prihvatio kao lično ime, izveo je od imena češkog pesnika i pisca Jana Nerude.

 

Izvor: BKTVNews

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.