• TENIS U GRADU NA BEGEJU IMA DUGU TRADICIJU

    Zanimljivi podaci o istoriji ovog sporta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Tik uz gradsko jezero, čijim koritom je do pre dvadesetak godina proticala reka Begej, proteže se teren zrenjaninskog Teniskog kluba Galeb 1890, jednog od najstarijih u Srbiji. Ne može se zaobići ni pogledom, ušuškan pored šetališta, pokraj Parka poljubaca, kod starosedelaca poznatijeg po nazivu „Čokliget“.

    tenis

    Upravo na ovom mestu tenis je počeo organizovano da se trenira pre više od 120 godina, znatno pre no što je beli sport pustio korene širom zemlje. Njegovi počeci u tadašnjem Bečkereku bili su vezani za veslački i klizački klub, u okviru koga je davne 1890. godine, najpre kao sekcija, počela da trenira prva grupa mladića i devojaka. Bečkrečki teniseri, zabeleženo je u istoriji sporta Zrenjanina, posedovali su i rekvizite po poslednjoj modi – pantalone, sakoe, haljine, kape, šešire i drvene rekete. Muškarci su bili malo komotniji, igrali su bez sakoa, ali u najvećoj meri sa šeširima na glavi, tvrdim okovratnikom i kravatom.

    Žene su nastupale u dugačkim haljinama, preko članaka, sa steznikom i takođe šeširom. Igralo se na terenu krupnog materijala, mreže nisu imale gornju ivicu a igralište je bilo bez ograde, tako da su dežurni dečaci sakupljali razbacane lopte i donosili ih igračima. Na terenu pored Begeja dobar deo lopti, kao i danas, završavao je u vodi. Igrači su koristili rekete sa dijagonalno zategnutim žicama, neki okviri su bili prvougaoni, neki jajasti a loptice su bile bez filca.

    Organizovano bavljenje tenisom ima i svoju predistoriju, jer se tenis već uveliko igrao na privatnim terenima veleposednika i pri sportskim klubovima. Prvo tenisko igralište, prema pisanim podacima, napravljeno je 1807. godine na imanju veleposednika Kiš Ernea u Elemiru. Onom istom Elemiru opisanom u delu Stevana Sremca „Pop Ćira i Pop Spira“. Kasnije je, 1886, bečkerečki Atletski klub izgradio teniski teren da bi 26. aprila 1890. godine bila otvorena dva igrališta za poljski tenis pored Veslačkog doma. Ova sportska disciplina toliko je osvojila Bečkerečane da se već 1893. ukazala potreba za novim lokacijama. Zato je Udruženje poljoprivrednika odobrilo izgradnju teniskog igrališta u Gradskom parku, a 1899. je otvoren još jedan kod velodroma.

    U istoriju zrenjaninskog tenisa sjajnim slovima upisani su Ivan Balaž (bekhend), kao najbolji teniser svih vremena u ovom banatskom gradu, ali i Dejvis kup reprezentativac, i Biljana Kablar, prvakinja Jugoslavije u pionirskoj konkurenciji 1967. godine. Grad se Balažu sa ponosom odužio izložbom rekvizita, na postavci posvećenoj istoriji sporta u Narodnom muzeju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport