• STADION U KARAĐORĐEVOM PARKU: Slike koje više nećemo gledati

    Priča o nekadašnjem ponosu našeg grada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Pust, bez igde ikoga, zatekli smo fudbalski stadion u Karađorđevom parku, kada smo pre nekoliko dana posetili nekadašnji ponos grada na Begeju.

    stadion

    Niti se lopta kotrljala po terenu, niti se čuo huk navijača sa tribina. Davno beše kada su nam u goste dolazili Crvena zvezda, Partizan i drugi veliki klubovi, a kada su Zrenjaninci svim srcem bodrili svoj Proleter. Proleter je ugašen, na njegovo mesto je došao Banat, ali iskreni zrenjaninski navijači nikada nisu prihvatili novoosnovani klub. A sada je i Banat napustio ovaj stadion, jer je procenio da mu je bolje u Banatskom Dvoru. O tempora, o mores! A sa kakvim porukama ga je napustio ovaj nižerazredni klub, možete pročitati ovde.

    stadion

    Kako se navodi na sajtu Javne ustanove „Sportski objekti“, prva utakmica na nekadašnjem Vašarištu, danas u Karađorđevom parku, odigrana je 14. jula 1912. godine. Velikobečkerečki fudbalski klub pobedio je tim Segedinskog atletskog kluba 4:2.

    Tridesetih godina prošlog veka, fudbalski klub Obilić zamenjuje svoj stadion u Maloj Americi za Karađorđev trg. Na lokaciji ugašenog kluba Obilića, 1948. godine počela je izgradnja stadiona za potrebe Fudbalskog kluba Proleter. Podizane su istočna, severna i južna tribina, a na zapadu je izgrađena velika pokrivena drvena tribina za 3.000 gledalaca. Takav objekat je otvoren  5. maja 1953. godine na utakmici Proletera i nemačkog Kikersa.

    Zapadna tribina je izgorela u požaru oktobra 1967. godine, a nova, betonska i pokrivena za 2.000 gledalaca, otvorena je godinu dana kasnije. Istočna, severna i južna tribina renovirane su u leto 1984. godine, a potom je na zapadnu i istočnu stranu postavljeno 5.000 plastičnih sedišta. Ta sedišta su demontirana 2006. godine i postavljeno je 4.000 novih plastičnih sa naslonom.

    Rekordna poseta na stadionu u Karađorđevom parku zabeležena je 11. oktobra 1967. u prvenstvenoj utakmici koju je Proleter protiv Crvene zvezde rešio u svoju korist 2:0. Prisutno je bilo 22.000 gledalaca, sa plaćenim ulaznicama – 17.890.

    Zahvaljujući našem fotoreporteru, koji je redovno pratio dešavanja na stadionu, prenosimo vam atmosferu koja je nekada vladala u Karađorđevom parku.

    Ovo su fotografije sa utakmice između FK Proleter i FK Partizan, na kojoj je početni udarac izvela svetska prvakinja u karateu Snežana Perić. Pre utakmice je proslavljenom fudbaleru Lotaru Mateusu, tada treneru Partizana, uručen poklon – umetnička slika. Utakmica je igrana po sunčanom vremenu, a sa terena je uklonjen sneg. Bilo puno gledalaca. Za Partizan je tada igrao Ivica Iliev, sada jedan od čelnika kluba iz Humske.

     

    Snežana Perić i Lotar Mateus
    Snežana Perić i Lotar Mateus
    Snežana je izvela početni udarac
    Snežana je izvela početni udarac
    I Ivica Iliev je igrao na našem stadionu
    I Ivica Iliev je igrao na našem stadionu
    Utakmica igrana po sunčanom vremenu
    Utakmica igrana po sunčanom vremenu

    Evo i fotki sa fudbalske utakmice FK Banat i FK Vojvodina Novi Sad, odigrane na gradskom stadionu u Zrenjaninu. Ovu utakmicu smo izdvojili jer je stadion bio pun, a navijači su ranije dogovorili međusobnu tuču. Intervenisala je policija koristeći pendreke.

    Policija sprečava dogovorenu tuču navijača
    Policija sprečava dogovorenu tuču navijača
    Angažovano i privatno obezbeđenje
    Angažovano i privatno obezbeđenje
    Pune tribine navijača
    Pune tribine navijača
    Detalj sa utakmice Banat - Vojvodina
    Detalj sa utakmice Banat – Vojvodina

    Prilikom susreta Banata i Crvene zvezde viđene su neželjene scene. Utakmica je ostala upamćena po najvećim neredima na ovom stadionu, koju su izazvali navijači Zvezde. Posle incidenata, koji su trajali oko 25 minuta, utakmica je nastavljena i završena je pobedom gostiju iz Beograda.

    stadion

    stadion

    stadion

    stadion

    stadion

    stadion

    stadion

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport