• NAŠ SUGRAĐANIN ŠANDOR RAC: Najuspešniji trener u francuskom ženskom rukometu svih vremena!

    Sportski stručnjak bio je gost našeg portala

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Za njega bi se moglo reći da je rukometni trener – čudotvorac, jer uspesi koje beleži u Francuskoj, zemlji koja je svetska velesila u rukometu, bez presedana su. On je najuspešniji rukometni trener u francuskom ženskom rukometu svih vremena – Zrenjaninac Šandor Rac.

    Šandor Rac
    Šandor Rac

    Nekadašnji golman Rukometnog kluba Proleter, iz generacije koja je mogla na megdan i onovremeno neprikosnovenoj Metaloplastici, ovih dana boravio je u gradu na Begeju, u koji se uvek rado vraća, mada je Francuska njegova konačna destinacija, jer tamo su mu deca. Ipak, on ne isključuje mogućnost da se ovde ponovo skrasi, ne kao penzioner već kao rukometni radnik, koji još puno toga može da prenese mladima.

    – Imam energije, želje i volje da radim, iza mene su rezultati za respekt, ali mislim da još mnogo toga mogu da uradim. Pre svega kao trener u ženskom rukometu – kaže Šandor za portal zrenjaninski.com.

    On ne odbija ni mogućnost da se prihvati vođstva srpske reprezentacije u ženskom rukometu, što se proteklih meseci moglo kao predlog čitati na društvenim mrežama, jer njegovi rezultati ne prolaze nezapaženo, osim možda za čelnike Rukometnog saveza Srbije. A desetak rukometašica koje je on vodio kao klupski trener, redovne su učesnice evropskih i svetskih prvenstava.

    – Žao mi je što je naš rukomet u krizi, iz raznih razloga, jer ovdašnji ljudi su genetski predodređeni za ovaj sport. Poražavajuće je i što je publike sve manje, jer za mene kao trenera, uz pehare i medalje, to je bio osnovni reper uspeha. Kada sam svojevremeno uveo Nansi iz treće u prvu francusku ligu, dugo smo držali rekord klupske posete od 5.500 gledalaca. A rekord  sa ženskom ekipom Meca, od 5.500 gledalaca i sada je aktuelan. Da ne pominjem da sam u Tunisu vodio ekipu pred 8.000 gledalaca – ističe Rac.

    U Francuskoj, Šandor je sa ženskom ekipom Meca, koju je vodio u dva navrata, pravio čuda. Osvajao je duplu krunu, prvenstvo i kup, od 2007. do 2009. pa 2013. i 2014., vodio ih je u finalu Kupa Evrope. Bio je osvajač i kupa Tunisa, sa svojom ekipom digao je pehar Afričkog kupa pobednika kupova. Imao je uspeha i sa muškim ekipama. Na pitanje, da li sam trenira golmane, odgovara da bi to bilo previše.

    – Imam posebne trenere za golmane, ali oni rade po mojim metodama, koje daju rezultate. I jedna od najboljih golmanki, reprezentativka Francuske Amandin Lejnard iz moje je škole – kaže Šandor, koji je svojevremeo držao seminare u Parizu o jugoslovenskoj školi branjenja, na kojima je prisustvovalo više od sto trenera.

    A nama ostaje da se nadamo da će svoje veliko iskustvo i znanje uspeti da prenese i ovdašnjim rukometašima i rukometašicama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport