• Dokumentarac o zlatnoj generaciji košarkaša

    Produkcijska kuća “Digital style” priprema snimanje dokumentarnog filma o košarkašima Proletera iz Zrenjanina, državnim prvacima iz 1956. godine. Autori filma, Đula Feldeši i Zoran Slavić, podsećaju da je dokumentarac “Bili smo prvaci sveta” postigao veliki uspeh, što je i dovelo do snimanja igranog filma “Bićemo prvaci sveta”, ali smatraju da je scenario, na izvesatn način, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Lajoš Engler pred bistom Vilmoša Locija
    Lajoš Engler pred bistom Vilmoša Locija

    Produkcijska kuća “Digital style” priprema snimanje dokumentarnog filma o košarkašima Proletera iz Zrenjanina, državnim prvacima iz 1956. godine. Autori filma, Đula Feldeši i Zoran Slavić, podsećaju da je dokumentarac “Bili smo prvaci sveta” postigao veliki uspeh, što je i dovelo do snimanja igranog filma “Bićemo prvaci sveta”, ali smatraju da je scenario, na izvesatn način, umanjio doprinos zrenjaninske košarkaške tradicije i uloge Proletera u istoriji domaće košarke. To ih je podstaklo da započnu pripreme za snimanje dokumentarnog filma kojim će biti obeleženo šest decenija od Proleterovog osvajanja titule košarkaškog prvaka Jugoslavije.

    -Iduće godine se navršava ta godišnjica i namera je da ovaj dokumentarac, koji za sada ima radni naslov “Petorica veličanstvenih”, tada bude svečano prikazan. Ovaj naslov simboliše činjenicu da su 1956. prvi put u istoriji jugoslovenske košarke petorica igrača iz jednog kluba istovremeno bili članovi najbolje državne reprezentativne dvanaestorice. Da se podsetimo, to su bili Loci Vilmoš, Engler Lajoš, Dušan Radojčić, Ljubomir Katić i Milutin Minja. Napominjemo da je i Kurc Feri tih godina bio povremeni član državnog košarkaškog tima. Svega toga, nažalost, nema dovoljno u pomenutom, inače izuzetnom dokumentarnom filmu “Bili smo prvaci sveta” – kaže Đula Feldeši.

    U šampionskom timu igrali su još Laslo Rošival, Aleksandar Tornjanski, Jovan Kifer, Đura Bjelis, Branimir Lipovčić, Ante Šeparević, Pavle Skorobrin, Miroslav Mirosavljević i Lajoš Šifliš. Trener ovim neverovatnim momcima bio je Miroslav Mire Putnik, a kao svedok neverovatnih godina zrenjaninske košarke profesor Lajoš Engler je pristao da bude akter – narator filma “Petorica veličanstvenih”, ali i član scenarističkog tima. U toku je sklapanje kompletne autorske i produkcione ekipe projekta, koji je i pre zvanične objave izazvao veliko interesovanje ljubitelja košarke, medija i sponzora.

    -Uskoro ćemo saopštiti detalje, iako je već izvesno da će to biti trodelna storija koja govori o svemu što prethodi osvajanju titule 1956. godine, zatim o tome kako je klub iz provincije pretekao prestoničke sportske kolektive, dok će poslednja epizoda biti posvećena ženskoj košarci u gradu, ostalim klubovima, trenerima, sudijama i potonjim gradskim košarkaškim zbivanjima – najavio je Feldeši.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport