Sport

Dokumentarac o zlatnoj generaciji košarkaša

Lajoš Engler pred bistom Vilmoša Locija
Lajoš Engler pred bistom Vilmoša Locija

Produkcijska kuća “Digital style” priprema snimanje dokumentarnog filma o košarkašima Proletera iz Zrenjanina, državnim prvacima iz 1956. godine. Autori filma, Đula Feldeši i Zoran Slavić, podsećaju da je dokumentarac “Bili smo prvaci sveta” postigao veliki uspeh, što je i dovelo do snimanja igranog filma “Bićemo prvaci sveta”, ali smatraju da je scenario, na izvesatn način, umanjio doprinos zrenjaninske košarkaške tradicije i uloge Proletera u istoriji domaće košarke. To ih je podstaklo da započnu pripreme za snimanje dokumentarnog filma kojim će biti obeleženo šest decenija od Proleterovog osvajanja titule košarkaškog prvaka Jugoslavije.

-Iduće godine se navršava ta godišnjica i namera je da ovaj dokumentarac, koji za sada ima radni naslov “Petorica veličanstvenih”, tada bude svečano prikazan. Ovaj naslov simboliše činjenicu da su 1956. prvi put u istoriji jugoslovenske košarke petorica igrača iz jednog kluba istovremeno bili članovi najbolje državne reprezentativne dvanaestorice. Da se podsetimo, to su bili Loci Vilmoš, Engler Lajoš, Dušan Radojčić, Ljubomir Katić i Milutin Minja. Napominjemo da je i Kurc Feri tih godina bio povremeni član državnog košarkaškog tima. Svega toga, nažalost, nema dovoljno u pomenutom, inače izuzetnom dokumentarnom filmu “Bili smo prvaci sveta” – kaže Đula Feldeši.

U šampionskom timu igrali su još Laslo Rošival, Aleksandar Tornjanski, Jovan Kifer, Đura Bjelis, Branimir Lipovčić, Ante Šeparević, Pavle Skorobrin, Miroslav Mirosavljević i Lajoš Šifliš. Trener ovim neverovatnim momcima bio je Miroslav Mire Putnik, a kao svedok neverovatnih godina zrenjaninske košarke profesor Lajoš Engler je pristao da bude akter – narator filma “Petorica veličanstvenih”, ali i član scenarističkog tima. U toku je sklapanje kompletne autorske i produkcione ekipe projekta, koji je i pre zvanične objave izazvao veliko interesovanje ljubitelja košarke, medija i sponzora.

-Uskoro ćemo saopštiti detalje, iako je već izvesno da će to biti trodelna storija koja govori o svemu što prethodi osvajanju titule 1956. godine, zatim o tome kako je klub iz provincije pretekao prestoničke sportske kolektive, dok će poslednja epizoda biti posvećena ženskoj košarci u gradu, ostalim klubovima, trenerima, sudijama i potonjim gradskim košarkaškim zbivanjima – najavio je Feldeši.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz