• CRNI DANI ZRENJANINSKE GIMNASTIKE – SPRAVE STARE POLA VEKA

    ZRENJANIN – Mnogima zvuči kao naučna fantastika podatak da je naš grad nekada imao takvu sportsku gimnastiku, da je Zrenjaninka Slavica Kundačina učestvovala na Olimpijadi u Minhenu. Druga najpoznatija zrenjaninska gimnastičarka, Olivera Savić (sada Balašević) bila je ozbiljan kandidat za Olimpijske igre u Moskvi, odnosno jedna od najtalentovanijih i najperspektivnijih gimnstičarki u tadašnjoj Jugoslaviji.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    CRNI DANI ZRENJANINSKE GIMNASTIKE – SPRAVE STARE POLA VEKA

    ZRENJANIN – Mnogima zvuči kao naučna fantastika podatak da je naš grad nekada imao takvu sportsku gimnastiku, da je Zrenjaninka Slavica Kundačina učestvovala na Olimpijadi u Minhenu. Druga najpoznatija zrenjaninska gimnastičarka, Olivera Savić (sada Balašević) bila je ozbiljan kandidat za Olimpijske igre u Moskvi, odnosno jedna od najtalentovanijih i najperspektivnijih gimnstičarki u tadašnjoj Jugoslaviji.

     

    gimnastika

     

    Tako je bilo nekad, a kako je sada?

    U Sokolskom društvu „Soko“ trenutno trenira 30-tak devojčica, priča za portal zrenjaninski.com Marko Protić, trener. Treninge održavamo u školi „Dositej Obradović“ a najviše gimnastičarki su uzrasta 9, 10 godina.Gimnastika, na žalost, danas nije naročito popularan sport i ove naše devojčice treniraju do određenog uzrasta, dok treninzi ne počnu da ugrožavaju njihov ostali život, kaže Protić.

     

    Da bi se neko ozbiljno bavio gimnastikom, mora da računa na treninge dva puta dnevno, i to po najmanje tri sata. Gimnastika zahteva i skupu opremu – sprave i rekvizite, za šta u ovom gradu para nema. Uostalom, ni u državi.

     

    Samo u dve škole u gradu, u „Njegošu“ i „Cvijiću“ postoje ozbiljnije gimnastičke sekcije.Na žalost, sprave na kojima se radi su iz prošlog veka, i to ne s kraja 20. nego iz njegove sredine, ističe Protić.- Samo jedan gimnastički pod košta 25 000 evra, tako da mi nemamo o čemu da razmišljamo.

     

    gimnastika

     

    Prva gimnastička škola osnovana je u našem gradu krajem XIX veka o čemu svedoči spomen ploča na kući pored Crvenog krsta. Slavu zrenjaninske gimnastike, osim gimnastičarki, proneo je i čuveni trener Boris Pavlov.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport