Sport

AJREDIN AJETI: PRVO MESTO NA TAKMIČENJU U ORIJENTIRINGU

ajetija
Ajredin Ajeti

NOVI SAD, VRDNIK – Proteklog vikenda u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Vrdniku održano je trodnevno takmičenje u orijentiringu pod nazivom “Vojvodina Open” u sprintu, srednjoj i dugoj distanci.

 

ajredin ajeti
Ajredin Ajeti

 

Ovo takmičenje bodovano je za prvenstvo Srbije u kombinaciji, a takmičarima iz pokrajine ovo je ujedno bilo prvenstvo Vojvodine.

 

Na takmičenju je nastupio i Zrenjaninac Ajredin Ajeti, koji brani boje Orijentaciono atletskog kluba “Novi Sad”, i to u konkurenciji M21B, i nakon tri discipline osvojio je prvo mesto u svojoj kategoriji.

 

Ajredin se ovim sportom bavi tri godine, a prvi put se susreo sa njim na prvenstvu vojske.

 

– Veliku zahvalnost dugujem klubu OAK “Novi Sad”, kao i Dušku Radojčiću – Frulji, koji me je uveo u ovaj sport i naučio osnovama – ističe Ajeti.

 

Lepa vest je da će u narednom periodu Zrenjanin dobiti prvi orijentiring klub, a mogu se očekivati i takmičenja u ovoj sportskoj disciplini.

 

Orijentiring je sport u kojem takmičar treba uz pomoć karte i kompasa da za najkraće moguće vreme pronađe na terenu određeni broj kontrolnih tačaka i to onim redosledom kako je nacrtano na karti. Dakle, za razliku od atletskog krosa, gde se trčanje u prirodi izvodi na obeleženoj stazi određene dužine, u orijentiringu se takmičari kreću po nepoznatom terenu, a da bi to mogli, koriste se pomoćnim rekvizitima: specijalnom kartom tog terena i kompasom.

Podeli članak
sinovoz
FAM