Slobodno vreme YSLAJDER

ŽENE U DRUŠTVU DEDA MRAZA VEĆ DOČEKALE NOVU GODINU!

nova godina

ZRENJANIN – Nova godina već je stigla u Zrenjanin, a Deda Mraz za prvu destinaciju odabrao je baš grad na Begeju, zahvaljujući unikatnoj i tradicionalnoj manifestaciji „Ženska nova godina“.

Ovaj neobični novogodišnji doček, na kojem u svemu glavnu reč imaju žene, već tri decenije i godinu pride, slavi se samo u Zrenjaninu, u režiji udruženja „Sva lepota sveta“, i agilne čelnice ovog zrenjaninskog društva Katarine Kaće Halasović.

„Ženska nova godina“ tradicionalno urani, uvek je negde na pola decembra, pa Zrenjaninke i njihove brojne gošće, koje su odavno prihvatile originalnu ideju Banaćanki, prve dočekaju Deda Mraza.

Tako je bilo i ovog 16. decembra, čak 260 žena, slavljenica, i po koji muškarac, na dužnosti, kao konobar, novinar, vozač ili muzičar, pa i neizbežni Deda Mraz, okupili se na dočeku „Ženske nove godine“ u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“. Sve uz davno usvojena pravila, da muškarcima pristup nije zabranjen, ali nije ni dozvoljen. U prevodu, to je ženska poruka – dobro nam ne došli, gde se ne računaju Deda Mraz, muzičari, novinari, vozači, kuvari, konobari, i ostalo „nužno zlo“.

Novogodišnje veselje trajalo je do duboko u noć, skoro pa do jutra, uz ustaljeni program, sve po redu, od nezvanične slavljeničke himne „Tri metera somota“, nastup vrhunskih folkloraca iz zrenjaninskog KUD „Pionir“, pa pesmu i igru do korica, i Deda Mraza, tačnog u minut, kojem je Zrenjanin već godinama prva destinacija. A ovaj zrenjaninski, kojeg već godinama reprezentuje maestralni  glumac Jovica Jašin, u novogodišnjoj noći zablistao je kao možda nikada do sada. Bilo je tu i bećaraca i bećarskih poruka, ali i ozbiljnog „skeniranja“ karaktera i osobina prosečne žene, slavljenice, što je publiku teralo u smeh do suza. I na kraju, ni ovaj put dame nisu propustile priliku da se sa Deda Mrazom fotografišu, one manje stidljive sedeći mu u krilu.

– I ovaj put ostvarile smo svoj osnovni cilj, da našim damama, koje su tokom godine, a naročito u vreme praznika, žrtve obaveza u porodici, omogućimo bar jedno lepo veče. U tih nekoliko sati naše žene su u glavnoj ulozi, ne kao domaćice u kuhinji, sa neizbežnom kutlačom i keceljom, već kao doterane, našminkane i vesele gošće, kojima svi, a naročito ovih malo muškaraca na službenoj dužnosti, moraju da ugađaju – govori Katarina Kaća Halasović iz zrenjaninskog Udruženja žena „Sva lepota sveta“.

Ova neumorna Zrenjaninka bila je inicijator manifestacije i njen motor svih proteklih decenija. Ne žali, tvorac je događaja koji je odavno prevazišao zrenjaninske, banatske, pa i srpske okvire, jer gošći bude i iz inostranstva. A ima i podmladka, njena unuka i imenjakinja Katarina, već je dostojan reprezent onih vrednosti koje neguje „Sva lepota sveta“ i spremna je da nastavi bakinu lepu priču. Ona potvrđuje novi trend da sve više mlađih žena dolazi na ovaj doček, što je garancija da će manifestacija još dugo trajati.

I, ono što se mora posebno istaći, žene su pravi veseljaci, spremne da se sve uhvate u kolo ili zdušno zapevaju, ali na događajima gde vode glavnu reč, kao na ovom u Zrenjaninu, nijedan jedini incident ili eksces se ne dogodi. Tako je bilo i ovoga puta.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.