Slobodno vreme

Vitezovi u Novom Bečeju

NOVI BEČEJ – Vitezovi u oklopima i u pratnji princeza, oživeće i ove godine srednjovekovne veštine i zanate na Tiskom keju u Novom Bečeju, ali i na Arači – ostacima benediktanskog manastira iz 13. veka, koji se nalazi 12 kilometara severno od Novog Bečeja.

Program festivala Arača
Program festivala Arača

„Srednjovekovni festival Arača“, kako je naziv manifestacije  od ove godine, održaće se 16. i 17. maja kao jedan od prvih u nizu popularnih novobečejskih vikenda, koji traju tokom cele godine.

U srednjovekovnom ambijentu, uz mačevanje i borbu raznim vrstama oružja, uz prikaz ostalih viteških veština, bacanje sekira, uz lukove i strele i ukusnu hranu tog doba, posetioci će moći da se prebace u bajkovitu atmosferu srednjeg veka. Oni koji posete Novi Bečej sredinom maja, moći će da učestvuju u maloj školi mačevanja, školi jahanja, radionici viteške opreme ili da se oprobaju u streličarstvu i drugim viteškim veštinama, ali i da uživaju u srednjovekovnoj kuhinji.

Prema rečima direktora Turističke organizacije u Novom Bečeju Nemanje Vaskovića, srednjovekovni festival Arača koji organizuje Turistička organizacija opštine Novi Bečej, konačno dobija pažnju koju zaslužuje i veći broj posetilaca.

-Tokom festivala u Novom Bečeju će se privremeno nastaniti stotinak vitezova, koji su članovi društva za zaštitu starih običaja i kulture. Oni će u viteškoj nošnji ceo dan na Tiskom keju dočekivati turiste, koji će uz njihov nadzor moći da vežbaju gađanje lukom i strelom, ali i sekirom – napominje Vasković i kaže da će biti organizovana i demonstracija borbi, po uzoru na stara vremena. Ceo događaj pratiće orkestar koji interpretira srednjovekovnu muziku.
Vasković poziva sve ljubitelje istorije, ali i dobrog provoda da sredinom maja posete Novi Bečej i uživaju u ovoj lepoj manifestaciji.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.