Slobodno vreme YSLAJDER

UNUTRAŠNJOST RESTORANA KOVAČ UKRAŠENA MURALOM (FOTO)

Vukašin Stojanović

ZRENJANIN – S ponosom možemo reći da naš grad postaje već prepoznatljiv po brojnim muralima koji ga krase, a ovih dana će taj vid likovnog izražavanja dobiti novu dimenziju u prostoru Aviv Parka Zrenjanin, preciznije, u unutrašnjosti renomiranog restorana „Kovač“.

 

restoran Kovač muralVukašin Stojanović, 35-godišnji Zrenjaninac, upravo završava mural na jednom od unutrašnjih zidova restorana „Kovač“. Već se nazire konačni izgled slike, ali predstoji još rada na oslikavanju, kao i na postavljanju osvetljenja, kako bi se postigao željeni efekat.

 

– U startu je to trebao da bude linearrni crtež, koji je u toku rada prekomponovan u zidnu sliku sa određenim reljefom. Radi se sa materijalom koji difuzuje svetlost i zbog toga je i usmereno osvetljenje jako značajno za celu kompoziciju i tek nakon kompletnog opremanja rad će dobiti svoj potpuni smisao, a ideja koju izlažemo će biti prepoznatljiva. Na kraju, rad mora biti komplementaran sa prostorom u kojem se nalazi i činiti jednu jedinstvenu celinu – objašnjava Vukašin.

 

Naš sugrađanin sada uglavnom radi van rodnog grada. Radio je monumentalne površine, pored ostalog, mural u centru Kraljeva. Na koloniji u Sečnju oslikao je sunčani sat. Bio je uključen i u konzervatorsko – restauratorske radove po pravoslavnim hramovima, najpre kao student saradnik profesora Zvonimira Zekovića. Radio je na obnovi potkupolnog prostora Saborne crkve u Beogradu, kao i repliku srednjovekovnog maltera sa Zindan kapije na Kalemegdanu.

 

mural

 

U Zrenjaninu je dobio da uradi mural u unutrašnjosti restorana „Kovač“ a, kako ističe, raduje ga angažovanje u rodnom gradu.

 

Vukašin Stojanović
Vukašin Stojanović

 

Vukašin je srednju školu završio u Novom Sadu, a Visoku školu likovnih primenjenih umetnosti u Beogradu, na katedri za zidno slikarstvo, da bi potom upisao Fakultet likovnih primenjenih umetnosti – odsek zidno slikarstvo. Mozaik mu je omiljena forma.

Podeli članak
sinovoz
FAM