Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Udruženje žena “Dositej” predstavlja banatsku hranu na TV Kitchen

udruženje žena dositej

Od ponedeljka, 13. januara, na programu Kitchen TV, regionalnom kulinarskom kanalu, počinje emitovanje serijala o banatskoj hrani, kolačima i običajima. Gledaoci će u osam epizoda moći da vide, između ostalog, kolače koje je po tradicionalnim receptima pripremilo zrenjaninsko Udruženje žena “Dositej”.

 

– Jako sam ponosna što smo baš mi odabrane da učestvujemo u ovim emisijama, odnosno da baš mi pokažemo bogatstvo banatske kuhinje. Ema Kereši, Margita Kucura, Nada Milić i ja spremale smo po dve vrste kolača. Ja sam, na primer, pravila pitu sa šljivama. To je nemačko-mađarski recept. Htela sam da pokažem kako je raznolika kuhinja ovog kraja i kako je pod uticajem svih naroda koji su ovde živeli i koji danas žive. Pravila sam i kumovsku pogaču. To je starinska pogača, koju kum nosi dan posle svadbe kad ide kod kumova “na popravak” – kaže za portal zrenjaninski.com Zorica Aleksić, predsednica udruženja.

 

U snimanju su učestvovali i članovi KUD “GIK Banat”, koji su prikazali stare svatovske običaje.

 

– Ova televizija se vidi ne samo u Srbiji, nego i u Bosni, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj… Zato je naše zadovoljstvo još veće. Znamo da će nas, ali i banatske običaje, gledati publika u svim ovim zemljama – ističe Zorica Aleksić.

 

Udruženje žena “Dositej”, inače, dobitnik je najvećeg priznanja na Sajmu hrane, Gran prija.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM