Slobodno vreme

U ZRENJANIN STIŽE AUTOMOBIL VREDAN ČETIRI MILIONA FORINTI

Istorijski arhiv Zrenjanina će, uz podršku lokalne samouprave, u sredu, 7. septembra, građanima predstaviti nesvakidašnju i zanimljivu izložbu koja ima međunarodni karakter.

ford-t-mako

U saradnji sa partnerima iz Muzeja „Atila Jožef“ iz mađarskog grada Mako, ovdašnji Istorijski arhiv biće domaćin izložbe o vozilu koje je uvelo revoluciju u automobilsku industriju, takozvanom modelu T, koji je počeo da se proizvodi 1908. godine u Detroitu, u fabrici čuvenog industrijalca Henrija Forda.

Fordov model T se proizvodio sve do 1927. i prodat je u više od 15 miliona primeraka, od kojih će jedan, savršeno očuvan i u voznom stanju, biti predstavljen Zrenjanincima. Njegova vrednost procenjena je na četiri miliona forinti, ukupna masa vozila iznosi 840, a maksimalna dozvoljena nosivost 1.200 kilograma. Maksimalna brzina koju razvija je 65 kilometara na sat, a potrošnja 14 litara na 100 kilometara.

On će tokom prepodneva i popodneva biti izložen na Trgu slobode, a nakon toga će, u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva, biti otvorena prigodna izložba posvećena istorijatu ovog auta i jednom od njegovih konstruktora Jožefu Galambu, rodom iz Maka. Autor izložbe je penzionisani direktor Muzeja „Atila Jožef“ i sekretar Muzejske fondacije u Maku Pal Halmađi.

Nije slučajno odabran Zrenjanin za mesto gde će biti izložen ovaj vredan četvorotočkaš. Najveći grad u srpskom delu Banata i Mako su kroz istoriju u više navrata bili povezani značajnim ljudima i događajima koji su se odigrali na ovom području. Tokom Revolucije 1848/49, a i kasnije, na kraju Prvog svetskog rata, sedište nekadašnje Torontalske županije bilo je izmešteno iz Velikog Bečkereka u Mako. U Maku je 1849. preminuo Agošton Baranj, arhivar, počasni podžupan i jedan od prvih istoričara Torontalske županije, prvi čovek koji je dobio spomen – obeležje u Zrenjaninu. Na kraju Prvog svetskog rata, više portreta koji su nekada krasili enterijer Županijske palate (danas zrenjaninske Gradske kuće) preneti su u Mako, gde se i danas nalaze, u Muzeju „Atila Jožef“.

Istorijski arhiv Zrenjanin i Arhiv Čongradske županije iz Segedina, sa odeljenjem u Maku, potpisali su 2009. godine protokol o međusobnoj saradnji ovih dveju ustanova. Saradnici Muzeja „Atila Jožef“ bili su od velike pomoći prilikom pripreme izložbe Istorijskog arhiva Zrenjanin pod nazivom „Torontalska županija i njeno nasleđe“, koja je realizovana od decembra 2015. do januara 2016. Tom prilikom je finalizovan i dogovor o dolasku izložbe o Fordovom modelu T u Zrenjanin.

Budući da kultura i kulturna dešavanja predstavljaju najbolju moguću osnovu za razvijanje odnosa u drugim granama, odlučeno je da se u okviru izložbe održe sastanci i na nešto višem nivou, pa će tako biti upriličen i susret gradonačelnika Maka i Zrenjanina Eve Eržebet Farkaš i Čedomira Janjića. Osim gradonačelnice Maka, kako je najavljeno, u poseti će boraviti i autor izložbe Pal Halmađi, delegacija Arhiva Čongradske županije na čelu sa počasnim konzulom Poljske u Mađarskoj Karolom Biernickim i predsednik Muzejske fondacije u Maku Janoš Gilice.

Podeli članak
sinovoz
FAM