Slobodno vreme

Tradicionalni susret vinara i vinogradara u Lovačkom domu u Kleku

U organizaciji Kluba vina iz Zrenjanina juče je održan tradicionalni Susret vinogradara i vinara Banata. U goste Zrenjanincima stigli su gosti iz Malog Iđoša, Kikinde i Nakova, Jabuke, Dolova, Pančeva, Melenaca, Taraša, Mužlje, Temerina, Orlovata…

 

Prilika je to da se razmene iskustva, nauči nešto novo i, naravno, druži i lepo provede.

 

Već drugu godinu zrenjaninski vinari odlučili su se da susret održe u Lovačkom domu u Kleku, a gostima je toliko lepo u ovom ambijentu da su poručili da se mesto ni dogodine ne menja.

 

Klub vina iz Zrenjanina

 

Da ne ostane sve samo na druženju, organizatori su upriličili dva predavanja. O grofu Mersiju, koji je učinio Banat ovakvim kakvim ga danas znamo, govorio je profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji Radovan Francuski. Ova godine navršava se, inače, 300 godina od kada su Turci proterani iz Banata i od kada praktično počinje privredni uspon našeg regiona.

 

O banatskom šileru govorila je Tanja Drakulić, enolog u vinariji „Do kraja sveta“ iz Kovilja. Banatski šiler je tradicionalno vino ovih prostora, a dobija se muljažom svih sorti grožđa iz vinograda. O banatskom šileru govorilo se i na okruglom stolu, koji je organizovan u okviru susreta.

 

Nikola Spajić

 

Za plovidbu kanalom Begej i ove godine bio je zadužen kapetan Nikola Spajić – plovilo se do Jankovog Mosta i čuvenog triangla.

 

Na kraju, naravno, druženje, muzika i obavezno – vidimo se dogodine.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM