Slobodno vreme YSLAJDER

SVETSKA TITULA U BANATSKIM ŠORAMA OTIŠLA U ORLOVAT

sore
Svetski prvaci u banatskim šorama - ekipa iz Orlovata

TOMAŠEVAC – Nakon više od devet meseci posle prekinute finalne utakmice 16. Svetskog prvenstva u banatskim šorama, za Uskrs su snage odmerile ekipe Orlovata i Čoke iz Tomaševca.

 

Svetski prvaci u banatskim šorama – ekipa iz Orlovata

 

Podsetimo, u finalu su se krajem juna prošle godine sastale ekipe Čoke i Orlova i zbog jedne sporne sudijske odluke nije bilo moguće nastaviti meč. To je učinjeno tek posle više meseci

 

Rezultatom 20:19 Orlovaćani su pobedili Čoku i tako postali svetski prvaci u banatskim šorama u seniorskoj konkurenciji za 2016. godinu. U vrhunskoj utakmici, dostojnoj velikog finala, taman za toliko su bili bolji od protivnika i zasluženo odneli trofej u Orlovat.

 

Treće mesto u seniorskoj konkurenciji osvojila je ekipa Marijeva, koja je u borbi za treće mesto savladala Bećare rezultatom 22:18. U juniorskoj konkurenciji svetski prvaci su ekipa Marijeva. Marijevčani su u finalu rezultatom 33:4 savladali ekipu Čoke.

 

Ovako je okončano prošlogodišnje prvenstvo, a već uveliko teku pripreme za ovogodišnje.

 

Ekipa Čoke iz Tomaševca

 

– Svetsko prvenstvo, 17. po redu, održaće se u Tomaševcu poslednjeg vikenda u junu ili prvog u julu. Odlučili smo i da se ove godine, pored Svetskog prvenstva, odigra i šest revijalnih turnira, i to u rumunskom gradu Radimni – 20. maja, pa u Žablju 28. maja, Sakulama 2. avgusta, Plandištu 26. ili 27. avgusta, kao i u Mokrinu i Kikindi, za šta će naknadno biti određeni termini – kaže za portal zrenjaninski.com Aleksandar Rudić, iz Organizacionog odbora.

 

Banatske šore, ili „lopta ne beganje“, stara je čobanska igra loptom i palicom, koja se danas praktikuje u vojvođanskom i rumunskom delu Banata, i zaštitni je znak Tomaševca. Šore su igra u kojoj se takmiče dva tima sa po deset igrača. Koristi se krpena loptica, pravljena tako da stane takmičaru u ruku. Dobri poznavaoci banatskih šora kažu da ova igra nije nimalo laka, utakmice su napete, sa dosta taktike. Nalik je američkom bejzbolu. U šorama postoje dve baze (u bejzbolu četiri) i lopta se baca u vis (u bejzbolu ispred). Umesto bejzbolki tu su palice od jasenovog drveta ručne izrade.

Podeli članak
sinovoz
FAM