Slobodno vreme YSLAJDER

SVESTRANA UMETNICA HAJNALKA KOVAČ SLIKA NA SVILI

hajnalka-kovac

ZRENJANIN – Hajnalku Kovač najmlađi Zrenjaninci znaju kao glumicu lutka scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“. Hajnalka je igrala u mnogim predstavama i oživela je mnoge likove na sceni.

 

hanjalka kovač

 

– Počela sam u „Madaču“ krajem 80- tih godina, a na lutka sceni sam od 1992. godine – priča Hajnalka za portal zrenjaninski.com. – Ljubav prema umetnosti i glumi nasledila sam od oca Santo Janoša, koji je takođe bio glumac. Ustvari, volim umetnost, stvaranje i kreaciju, dodaje.

 

Hajnalka Kovač je pohađala i časove pevanja kako bi što bolje odgirala uloge u mjuziklima i operetama, a onda se zarazila – slikanjem.

 

– Počela sam sa slikarima amaterima kod kolege iz pozorišta, slikara Viorela Flore. Pohađala sam kurs slikanja na svili u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović“ i onda sam otkrila Kinu – smeje se Hajnalka.

 

hanjalka kovač

 

Kad je čula da se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvorio Konfucijev institut, upisala se momentalno.

 

– Kina je moja nova opsesija – priča. – Kakva istorija, kakva tradicija, kakva umetnost. Ne mogu da propustim kad se ovakva prilika ukaže. I sada sam presrećna, ali već idem dalje – učim da kodiram. Ne smeju mi ostati nepoznanice savremene tehnologije i grafički dizajn – kaže Hajnalka i dodaje da se za sve nađe vremena samo kad se hoće.

 

– Ne gledam televizor, spavam manje od uobičajenog, u trku rešavam neke stvari ali, znate, moj moto je Šekspirova rečenica, da je svet zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali – dodaje naša sagovornica.

 

Hajnalka slika na svili bez kontura bojama za svilu. 

 

– Ko nije probao ni ne zna koliko je to komplikovano. Ali, ja uživam. Slikam naše motive, i to mi je posebno zadovoljstvo – zaključuje Hajnalka Kovač.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz