Slobodno vreme

SAKUPLJANJE SALVETA – DAVNO ZABORAVLJEN HOBI

Sakupljaju li danas devojčice salvete? Zvuči gotovo neverovatno. A sakupljanje salveta nekad je bio jedan od najomiljenijih i najčešćih hobija.

Aleksandra Tanasijević
Aleksandra Tanasijević

Salvete su sakupljale gotovo sve devojčice, a u hobi su bili uključeni svi članovi uže i šire porodice. Retko ko je svoju kolekciju, brižno čuvanu i negovanu, sačuvao do danas. Aleksandra Tanasijević jeste.

– Salvete sam sakupljala godinama sa velikom strašću. Naravno, ne samo ja nego i sve moje drugarice i sve devojčice koje sam poznavala – priča Aleksandra za portal zrenjaninski.com.

Sakupljati salvete pre četrdeset godina uopšte nije bilo jednostavno. U radnjama ih je bilo, ali ni blizu kao danas. Zato se koristila svaka prilika da se do novog primerka dođe. Neko ide u inostranstvo, odlično, zadatak  – doneti salvete, neko ide negde na ručak, zadatak doneti salvete… Salvete su se čuvale u kutijama od bombonjera, a kad je kolekcija narasla, onda u kutijama od cipela.

Deo Aleksandrine kolekcije
Deo Aleksandrine kolekcije

– Duplikati su takođe mnogo vredeli, jer imaš da se menjaš – objašnjava Aleksandra. – Salvete smo posebno sortirali, svečane, pa sportske, pa one fine tanke japanske… Puno smo se družili, satima pregledali jedne drugima kolekcije, menjali se… Dobar duplikat vredeo je i dve, tri salvete koje ti nemaš. Sada toga nema, kao ni mnogo čega drugog.

Aleksandra je uspela da svoju kolekciju salveta sačuva, a onda je jedne noći provalnik upao u podrum zgrade gde stanuje i, nije ih ukrao, nego je deo kolekcije izgazio.

– Srećom, spasla sam veći deo i čuvam salvete i dalje, kao deo mog života i lepe uspomene na, ako bih smela tako da kažem, neko ipak srećnije i bezbrižnije vreme – zaključuje Aleksandra.

Podeli članak
sinovoz
FAM