Slobodno vreme

Pre pola veka program je počeo da emituje Radio Elemir

Radio Elemir

Pre pola veka, tačnije 20. novembra 1968. godine, program je počeo da emituje Radio Elemir. Tada je to bila jedina radio stanica u celom Banatu.

 

Potekao kao ideja elemirskih omladinaca, članova Saveza socijalističke omladine Srbije, Radio Elemir je svakog dana sat vremena, a nedeljom tri sata, emitovao lokalne vesti i muziku. Nedelja je bila rezervisana za ispunjavanje želja slušalaca, a pamti se da su jedne nedelje bile čak 42 želje, puta 300 dinara koliko je koštala jedna želja – lepa cifra za kasu omladinske organizacije.

 

– Oprema nam je bila skromna, jedan radio aparat, gramofon, mikrofon i mali predajnik – kaže za portal zrenjaninski.com Milan Topalov, urednik i voditelj tadašnjeg radija. – Na ideju smo došli zato što je Elemir imao odličan ulični razglas, na svakoj banderi je bio zvučnik i tako su meštani obaveštavani o važnim događajima. Onda je doneta odluka da žice za razglas ne mogu ići preko bandera i – rodio se radio. Bili smo grupa mladih entuzijasta, koja je volela radio i razumela se u tehniku. Čak smo nekoliko puta i preuzimali direktne radio prenose fudbalskih utakmica, kaže Topalov.

 

Radio Elemir radio je tri godine i onda se ekipa okupljena oko njega jednostavno razišla.

 

– To je, ipak, bilo puno posla bez novaca. Ja sam otišao u inostranstvo, drugi su se zaposlili i radio je prestao da radi. Elemir su tada i nekoliko godina nakon toga zvali „gluvo selo“ – priča Topalov.

 

Iako je program emitovao vrlo kratko, Radio Elemir je ostao upisan u knjige i na karte tadašnje radio mreže Jugoslavije. Zanimljivo je da je Zrenjanin, kao opštinsko mesto, dobio radio stanicu tri godine nakon Elemira.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar
  • Ovde treba dodati, da je fotografiju snimio Nićifor Todorović, novinar lista „Zrenjanin“, koji je prešao u novosadski „Dnevnik“, koji je objavio i prigodan tekst, o „Omladinskoj eksperimentalnoj radio stanici“ iz Elemira, kako smo je tada zvali, dok je „radio Zrenjanin“ počeo da emituje 9 godina kasnije i ako su mu bila obezbeđena sredstva od, tada, fantastičnih 100.000 DM, „ležala“ duže vreme neiskorišćena, kao i 2 kW (svega) predajnik, koji je kupila „Elektrovojvodina“-Zrenjanin!?
    Valjda Dušan Ćuk, direktor lista i Miši Belovai, nisu imali petlju, a ni želju, da se upuste u tu avanturu, zvanu „radio“!!!
    Dovoljan im je bio i nedeljnik, a „radio“ bi radio svakodnevno, sa istim novinarima, kao i platom!?
    Ko zna?
    Pozdrav iz Elemira!