Slobodno vreme YSLAJDER

PORTAL ZRENJANINSKI VAS VODI U BERLIN, VANVREMENSKI GRAD

berlin

Ovog vikenda portal zrenjaninski.com vas vodi u Berlin, zahvaljujući našim vernim čitaocima koji rado sa nama podele utiske sa putovanja.

Berlin je poslednjih godina sve omiljenije turističko odredište, pre svega mladih. To je grad sa dve duše – istok sa grafitima, underground klubovima, skvotovima, umetnicima iz celog sveta i „street artist“, naspram sofisticiranog zapada sa širokim avenijama, muzejima, festivalima, univerzitetima, brendiranim radnjama i modernom arhitekturom. Berlin je vanvremenski grad koji se ne može opisati rečima, on se doživljava i voli. Njegova priča je drugačija i neobična, ali jedno je sigurno – u Berlin se svi rado vraćaju.

Berlin je sa oko 3,5 miliona stanovnika smešten na rekama Špre i Hafel. Prvo što se zapazi je veliki diskontinuitet, koji odražava komplikovanu istoriju Nemačke u 20. veku. Iako je bio oko 70 odsto uništen tokom savezničkog bombardovanja krajem II svetakog rada i tada nazvan „Vremenskom nulom“, to je bila prekretnica koja je označila novi početak za grad. Posle II svetskog rata podeljen je na četiri okupacione zone, od kojih su formirana dva dela – Istočni i Zapadni Berlin, dok je u periodu 1961 – 1989. i fizički bio radvojen zidom. Danas je od ostataka zida napravljena najveća galerija na otvorenom – East Side Gallery, ukrašena slikama 118 umetnika iz celog sveta. Neke od slika su stekle svetsku slavu kao što su slika čuvenog „Trabija“ koji probija zid, i slika poljupca između istočnonemačkog predsednika Honekera i tadašnjeg sovjetskog predsednika Brežnjeva na kojoj piše „Gospode! Pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav“.

Pre nego što odlučite da posetite Berlin, obavezno se informišite o gradu, napravite plan šta biste želeli da vidite i tako sebe poštedite izgubljenog vremena, lutanja i traganja. Za par dana, koliko obično traju City-break ture, sigurno ne možete da vidite sve što je vredno da se poseti i vidi. Berlin ima preko 150 muzeja sa postavkama koje će zadovoljiti svačiji ukus. Pored svetski poznatih muzeja smeštenih na ostrvu muzeja, postoje i veoma neobični: Muzej dizajna, Muzej bicikla, Muzej veš mašine, Muzej frizura, Muzej Currywurst-a, Muzej neobičnih stvari, Muzej marihuane… Stvarno za svačiji ukus.

Evo nekoliko preporuka: zgrada Rajhstaga, koja je čudan spoj renesansnih, baroknih, klasicističkih elemenata i stakla. Starim zdanjem dominira staklena kupola na vrhu, koju možete posetiti, ali prethodno morate zakazati termin.

Zatim, memorijalni kompleks posvećen svim Jevrejima koji su stradali za vreme Holokausta. Nalazi se u samom centru grada kako bi stalno podsećao na tamni period nemačke istorije. Sastavljen je od 2.711 sivih kamenih ploča različite veličine bez ikakvih obeležja i svojom neravnom podlogom ima nameru da kod posetilaca stvori utisak nesigurnosti i nebezbednosti.

Ulica Fridrihštrase, poznata po graničnom prelazu iz Zapadnog u Istočni Berlin, tačnije iz Američkog u Sovjetski Sektor, tzv. Checkpoint Charlie. Za vreme podele Berlina, on je bio jedan od četiri prelaza, ali najpoznatiji jer su samo preko njega prelazili diplomatiski predstavnici i stranci. Danas je to samo verna replika i na tom mestu u toku dana stoje mladići obučeni kao američki vojnici, sa kojima se možete slikati, ali to zadovoljstvo će vas koštati 3 evra. 

I još: TV toranj sa svojih 365 metara visine, na čijem vrhu se nalazi restoran i iz kojeg u polusatnom kruženju možete posmatrati ceo grad; Aleksanderplac, koji je dobio ime po ruskom caru koji je početkom 19. veka bio u poseti gradu, World Time Clock, koji istovremeno pokazuje koliko ima sati u raznim gradovima sveta;  Tiergarten – najveći park u Berlinu koji je dobio naziv „Zelena pluća Berlina“, inače nekadašnje carsko lovište; Siegsäule – spomenik pobede, tj. spomenik pruskim pobedama nad Danskom, Austrijom i Francuskom; dvorac Charlottenburg; Olimpijski stadion, koji je neoštećena nacistička tvorevina i na kojem je Džesi Ovens osvojio 4 zlatne medalje i time razljutio Hitlera i na kojem danas igra fudbal berlinska Herta; Zološki vrt; Molecule Man; Muzej – Topografija terora…

Obavezno: Muzej DDR (interaktivan muzej u kojem morate istraživati da biste saznali kako se živelo u DDR-u, kako se špijuniralo, možete voziti pravog „Trabija“.

Na kraju, iz Berlina se ne vraćajte, a da niste probali neke lokalne specijalitete kao što su: Currywurst, palačinke od krompira, kolač s jabukama ili sirom i naravno piva, Berliner Kindl ili Franziskaner HB.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz