Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Pogledajte šta smo sve zabeležili na manifestaciji „Pastirski dan“ u Mužlji

pastirski dan u mužlji

U organizaciji Udruženja negovalaca starih običaja „Remus“ iz Mužlje danas je održan 15. jubilarni „Pastirski dan“ u Mužlji.

 

Ideja organizatora da se od zaborava sačuvaju tradicionalni običaji vezani za pastire i pastirski život i ove godine je u potpunosti ostvarena.

 

Uz takmičenje u kuvanju tradicionalnog ovčjeg paprikaša, posetioci su mogli da vide kako je nekad izgledao pravi čobanin.

 

– Danas sam obukao tradicionalnu odeću pastira sa ovih prostora – kaže Ištvan Kovač iz Debeljače. – Čoban je morao da ima toplu šubaru i dugačku opakliju da ga sačuvaju od hladnih vetrova koji duvaju na pašnjaku. Tu je i štap kojim su se ovce držale na okupu – dodaje Kovač.

 

 

I ove godine najstariji učesnici manifestacije „Pastirski dan“ u Mužlji bili su bračni par Eržebet i Janoš Šetet. Iako već u godinama, ne propuštaju priliku da pokažu kako se nekad živelo u Mužljanskim ritovima.

 

– I ove godine kuvam paprikaš sa taranom sa malo kobasice i slanine – kaže Eržebet. – Taranu sam umesila po starinski. Tako se nekad jelo, nije se klalo jagnje ili ovca, osim u retkim prilikama.

 

Eržebet je donela i starinske poslastice, kao što su proja sa ludajom, ili pečena ludaja…

 

Pročitajte još: PROZOR U PROŠLOST: Društvo za zaštitu životinja u Velikom Bečkereku

 

Osim u kuvanju ovčjeg paprikaša, održano je i takmičenje za najbolji starinski kolač i najbolju rakiju.

 

A ovčari iz Mužlje izložili su i nekoliko ovaca, što je privuklo pažnju najmlađih posetilaca.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM