Slobodno vreme

Ovi stari apotekarski ormani su vredna zaostavština, šta će biti sa njima

apotekarski ormani

Kakva sudbina čeka nekoliko apotekarskih ormana, inače u vlasništvu Javne ustanove „Apoteka Zrenjanin“, koji datiraju sa kraja XIX veka? U ovom trenutku teško ko može tačno da odgovori na to pitanje.

 

Naime, ovi ormani, izrađeni u maniru istoricizma, nalazili su se u prostoru nekadašnje III zdravstvene ambulante, na uglu Gimnazijske i Ulice Svetozara Markovića. Kada je ambulanta iseljena, u zgradi su ostala, između ostalog, i ova četiri apotekarska ormana. Objekat je jedno vreme stajao potpuno nezaštićen, pa je velika verovatnoća da su neke stvari i pokradene.

 

Ormane je, posle intervencije građana, preuzela apoteka.

 

Kako apoteke sa kompletnim inventarom u narednih 15 godina preuzima koncesionar, Zdravstvena ustanova „Apoteka Janković“, portal zrenjaninski.com potražio je u upravi JU „Apoteka Zrenjanin“ odgovor na pitanje kakva sudbina čeka ove ormane. Oni imaju veliku vrednost i predstavljaju vredno svedočanstvo o dugoj i bogatoj tradiciji apotekarstva u našem gradu.

 

„Ormani se nalaze u našoj apoteci u Mužlji i nisu predmet koncesije. I ne samo ormani. Ormani su i dalje u jednako lošem stanju kao i pre nekoliko godina, jer apoteka nema para da ih sredi. Reparacija samo jednog košta 10.000 evra. Ovi ormani, kao i ostale vredne stvari, ostaće vlasništvo „Apoteka Zrenjanin“ do daljnjeg, dok ne vidimo šta ćemo“, rečeno nam je u upravi JU „Apoteka Zrenjanin“.

 

Nezvanično, našem portalu je potvrđeno da u gradskoj upravi imaju neke informacije o vrednim stvarima koje bi se mogle nalaziti u objektima sad već bivših državnih apoteka. Plan je da se najvredniji primerci na neki način sačuvaju na za to primerenom mestu.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM