Slobodno vreme

Ovi stari apotekarski ormani su vredna zaostavština, šta će biti sa njima

apotekarski ormani

Kakva sudbina čeka nekoliko apotekarskih ormana, inače u vlasništvu Javne ustanove „Apoteka Zrenjanin“, koji datiraju sa kraja XIX veka? U ovom trenutku teško ko može tačno da odgovori na to pitanje.

 

Naime, ovi ormani, izrađeni u maniru istoricizma, nalazili su se u prostoru nekadašnje III zdravstvene ambulante, na uglu Gimnazijske i Ulice Svetozara Markovića. Kada je ambulanta iseljena, u zgradi su ostala, između ostalog, i ova četiri apotekarska ormana. Objekat je jedno vreme stajao potpuno nezaštićen, pa je velika verovatnoća da su neke stvari i pokradene.

 

Ormane je, posle intervencije građana, preuzela apoteka.

 

Kako apoteke sa kompletnim inventarom u narednih 15 godina preuzima koncesionar, Zdravstvena ustanova „Apoteka Janković“, portal zrenjaninski.com potražio je u upravi JU „Apoteka Zrenjanin“ odgovor na pitanje kakva sudbina čeka ove ormane. Oni imaju veliku vrednost i predstavljaju vredno svedočanstvo o dugoj i bogatoj tradiciji apotekarstva u našem gradu.

 

„Ormani se nalaze u našoj apoteci u Mužlji i nisu predmet koncesije. I ne samo ormani. Ormani su i dalje u jednako lošem stanju kao i pre nekoliko godina, jer apoteka nema para da ih sredi. Reparacija samo jednog košta 10.000 evra. Ovi ormani, kao i ostale vredne stvari, ostaće vlasništvo „Apoteka Zrenjanin“ do daljnjeg, dok ne vidimo šta ćemo“, rečeno nam je u upravi JU „Apoteka Zrenjanin“.

 

Nezvanično, našem portalu je potvrđeno da u gradskoj upravi imaju neke informacije o vrednim stvarima koje bi se mogle nalaziti u objektima sad već bivših državnih apoteka. Plan je da se najvredniji primerci na neki način sačuvaju na za to primerenom mestu.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz