Slobodno vreme YSLAJDER

OVAKO SE NAMEŠTA VELIKI SAT U KATOLIČKOJ CRKVI (FOTO)

ZRENJANIN – Kad se prelazi sa letnjeg na zimsko računanje vremena, valja namestiti i satove. Novinari portala zrenjaninski.com imali su danas ekskluzivnu priliku da prisustvuju pomeranju velikog satnog mehanizma u Katoličkoj crkvi u Zrenjaninu.

 

 

Ferenc Labanov poslednjih godina vodi računa o satu, kao i o usklađivanju satnog mehanizma sa zvonima. Važno je da sat na Katoličkoj crkvi pokazuje tačno vreme, jer bez obzira na sve mobilne telefone i ručne časovnike, nema Zrenjaninca koji, kad hoće da zna koliko je sati, a nalazi se u centru grada, ne pogleda na crkveni sat.

 

-Sve što znam, naučio sam od starog majstora Jožefa Lephafta – kaže za portal zrenjaninski.com Ferenc Labanov. – Majstor Jožiju je teško da se penje do mehanizma do kog valja preći više od 100 stepenika, pa sam ja godinama učio i evo, sad sam to radim.

 

 

Da bi se sat vratio unazad, Ferenc je danas zaustavio mehanizam na sat vremena, odnosno „čekao pravo vreme“ i pokrenuo ga nakon 60 minuta. Kad se sa zimskog prelazi na letnje, onda je obrnuto – pusti mehanizam da radi 60 minuta.

 

 

Satni mehanizam napravila je pre više od 100 godina bečkerečka firma „Antal Benc i sin“. Unutrašnji deo mehanizma je očuvan i podmazan, ali spoljašnje kazaljke su već istrošene, pa bez obzira na mehanizam ne pokazuju tačno vreme. Ipak, Zrenjaninci se i dalje orijentišu prema ovom satu, pa makar i da ne pokaže vreme tačno u minut.

 

 

Satni mehanizam povezan je sa zvonima, pa na 15 minuta zvoni jedno, na pola sata dva, a na 45 minuta tri zvona.

 

Katolička crkva u Zrenjaninu, inače, ima 5 zvona, ali to je već neka druga priča.

Podeli članak
sinovoz
FAM