Slobodno vreme YSLAJDER

OVAKO SE NAMEŠTA VELIKI SAT U KATOLIČKOJ CRKVI (FOTO)

ZRENJANIN – Kad se prelazi sa letnjeg na zimsko računanje vremena, valja namestiti i satove. Novinari portala zrenjaninski.com imali su danas ekskluzivnu priliku da prisustvuju pomeranju velikog satnog mehanizma u Katoličkoj crkvi u Zrenjaninu.

 

 

Ferenc Labanov poslednjih godina vodi računa o satu, kao i o usklađivanju satnog mehanizma sa zvonima. Važno je da sat na Katoličkoj crkvi pokazuje tačno vreme, jer bez obzira na sve mobilne telefone i ručne časovnike, nema Zrenjaninca koji, kad hoće da zna koliko je sati, a nalazi se u centru grada, ne pogleda na crkveni sat.

 

-Sve što znam, naučio sam od starog majstora Jožefa Lephafta – kaže za portal zrenjaninski.com Ferenc Labanov. – Majstor Jožiju je teško da se penje do mehanizma do kog valja preći više od 100 stepenika, pa sam ja godinama učio i evo, sad sam to radim.

 

 

Da bi se sat vratio unazad, Ferenc je danas zaustavio mehanizam na sat vremena, odnosno „čekao pravo vreme“ i pokrenuo ga nakon 60 minuta. Kad se sa zimskog prelazi na letnje, onda je obrnuto – pusti mehanizam da radi 60 minuta.

 

 

Satni mehanizam napravila je pre više od 100 godina bečkerečka firma „Antal Benc i sin“. Unutrašnji deo mehanizma je očuvan i podmazan, ali spoljašnje kazaljke su već istrošene, pa bez obzira na mehanizam ne pokazuju tačno vreme. Ipak, Zrenjaninci se i dalje orijentišu prema ovom satu, pa makar i da ne pokaže vreme tačno u minut.

 

 

Satni mehanizam povezan je sa zvonima, pa na 15 minuta zvoni jedno, na pola sata dva, a na 45 minuta tri zvona.

 

Katolička crkva u Zrenjaninu, inače, ima 5 zvona, ali to je već neka druga priča.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz