Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Ovaj vuk privlači naročitu pažnju posetilaca, a nalazi se u centru grada

vuk
Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Na stalnoj postavci Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin, koji se nalazi u centru grada, u vidu diorame predstavljeni su dermoplastični preparati životinjskih vrsta.

 

Najvećim delom to su životinje koje su iščezle ili se danas retko mogu videti u našem okruženju. Dermoplastični preparati riba, gmizavaca i sisara postavljeni su u prostoru koji je uređen tako da predstavlja njihova prirodna staništa. U osnovi ovih preparata nalazi se žičana armatura, dok je unutrašnjost ispunjena piljevinom, slamom ili sličnim materijalom.

 

Ono što je originalno jeste sama životinjska koža sa perjem ili dlakom kao i rožnati delovi (nokti, kandže, kljun). Izloženi preparati bili su vlasništvo nekadašnje Više pedagoške škole iz Zrenjanina.

 

„Eksponat koji privlači naročitu pažnju posetilaca, posebno onih mlađih, jeste vuk. Ovaj primerak potiče iz Deliblatske peščare gde se verovatno spustio sa Karpata. Tu je odstreljan početkom XX veka. Postavljen je u delu diorame koji svojim ambijentom predstavlja zimu jer su vukovi do naših prostora dolazili vrlo retko, samo za vreme veoma hladnih i dugih zima“, navode u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Vuk je jedna od najinteligentnijih životinja

 

Vuk ima zajedničko poreklo sa domaćim psom. Jedna od glavnih karakteristika vukova je njihov način života, odnosno kretanje i lov u čoporima. Čopor sačinjava šest do sedam vukova (do dve vučice), retko preko deset. Vučiji čopor na svom čelu ima predvodnika, dominantnog mužjaka koji se naziva alfa-mužjak. Dominantna ženka se naziva alfa-ženka.

 

Većina stručnjaka iz oblasti lovstva i zaštite prirode slaže se da je vuk jedna od najinteligentnijh životinja. Lukavstvo i inteligencija vuka najbolje se ispoljavaju prilikom lova u čoporu. U tim prilikama polovina čopora je zadužena da odvuče pažnju čuvaru stada (psu) na sasvim drugu stranu od one na kojoj se nalazi druga polovina koja davi i odnosi plen na sigurno gde kasnije isti plen dele svi članovi čopora.

 

Vuk sa fotografije predstavljen je kao eksponat meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM