Slobodno vreme

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “NAŠA PRIČA O PRIRODI”

izlozba

ZRENJANIN – Izložba fotografija “Naša priča o prirodi”, autora Predraga Kostina i Danila Đekovića, otvorena je u četvrtak, 15. decembra, u Velikom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Izložba je pokušaj autora da širem auditorijumu približe prirodne lepote Srbije na jedan nesvakidašnji način – kroz fotografije životinja u njihovom prirodnom ambijentu koji je teško dostupan običnim ljudima.

Otvarajući izložbu, Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode istakao je “smelost i hrabrost autora da se stope sa prirodom, životinjama i atmosferom u kojoj rade i stvaraju i da na savršen način to predstave kroz fotografije”. Fojkar je dodao da se sa sigurnošću može potvrditi da su Kostin i Đeković u samom vrhu liste najboljih fotografa prirode u Srbiji, što izložbi “Naša priča o prirodi” daje dodatnu dimenziju.

– Nesumnjivo je velika žrtva koju su ova dvojica autora morali da podnesu, ali su rezultati koje su postigli vredni svakog trenutka provedenog u iščekivanju pogodnih motiva za fotografisanje – smatra Fojkar.

Najveći broj fotografija autori su načinili na teritorijama JP “Vojvodinašume”, SRP “Gornje Podunavlje”, Deliblatskoj peščari, SRP “Carska Bara”, Rusanda, Slano Kopovo, NP Tara, SRP Uvac, kao i u SRP Ritovi donjeg Potisja. Glavni akteri na njihovim fotografijama su divlje životinje koje žive na tim područjima. Dok Danilo Đeković uža interesovanja vezuje za šljukarice, ptice grabljivice (orlove belorepane) i crne rode, Predrag Kostin za svoje motive uzima sisare i to srndaće, jelene, divokoze, šakale, vidre kao i zmije otrovnice koje žive na teritoriji Srbije.

Izložba “Naša priča o prirodi”, čiju organizaciju je pomogla kompanija “Gomex”, ujedno je i poslednja postavka u Velikom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu za ovu godinu, a biće na uvidu javnosti do 31. januara 2017. godine.

Podeli članak
sinovoz
FAM