Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Novine u programskoj šemi tradicionalne manifestacije „Dani piva“

dani piva
Foto: Dani piva

„Dani piva“ istinski su brend Zrenjanina, i iz godine u godinu privlače sve više posetilaca i turista, kaže PR ovogodišnje manifestacije Aleksandra Đukić.

 

– „Dani piva“ održavaju se 34. godinu zaredom, uprkos činjenici da je usled loše privatizacije naša pivara zatvorena još 2006. To govori da je ova manifestacija duboko ukorenjena u život grada i njegovih stanovnika. To možemo zahvaliti činjenici da je ovo, pre svega, porodična manifestacija, sa bogatim i raznovrsnim programom i sadržajima prilagođenim svim uzrastima, od sedam do 107 godina – kaže za portal zrenjaninski.com Aleksandra Đukić, koja je ove godine preuzela dužnost portparolke tradicionalne manifestacije.

 

Kao još jednu potvrdu kvaliteta „Dana piva“, ona ističe nedavno objavljeni podatak da je to prvi festival pića u Srbiji, koji je uvršten u mapu evropskih festivala.

 

– „Dani piva“ našli su se na sajtu koji inspiriše ogroman broj festivalskih entuzijasta. Urednici te svojevrsne mape ili liste preferiraju priče o velikim i globalno poznatim festivalima poput minhenskog Oktoberfesta. Međutim, pišu i o nekim manjim festivalima koji su svakako vredni pažnje. „Dani piva“ u Zrenjaninu nesumnjivo su jedan od njih – naglašava naša sagovornica.

 

Tome su svakako doprinele i neke novine u programskoj šemi. A biće ih i ove godine, najavljuje Aleksandra.

 

– Sada je već tradicija da Zrenjaninska filharmonija otvara manifestaciju, a na njenim koncertima je sve više publike. Fantastično je što sve više Zrenjaninaca prepoznaje njihov kvalitet. Filharmonija će ove godine nastupiti u dva navrata, prvi put samostalno, a drugi put kao muzička pratnja nastupu Dama Evrovizije. U glavnoj gradskoj ulici biće upriličen defile mažoretkinja u pratnji duvačkog orkestra iz Herceg Novog. Naravno, zrenjaninske ustanove kulture i ove godine planiraju nekoliko predstava, otvaranja izložbi i radionica za decu – navodi Aleksandra Đukić samo deo iz bogate programske šeme „Dana piva“.

 

dani piva
Aleksandra Đukić

 

Program na čak 40 lokacija!

 

Program će se odvijati na više gradskih lokacija – ovog puta na čak 40! U ponedeljak, 26. avgusta, povorka fijakera će, tradicionalnim točenjem piva ulicama grada, pozivati sugrađane da dođu na manifestaciju. Svečano otvaranje zakazano je za naredni dan, 27. avgust, u 21 čas, na Žitnom trgu, gde će i ove godine biti održano takmičenje u brzom ispijanju piva. To takmičenje i povorka fijakera samo su dva, od brojnih događaja, po kojima su naši „Dani piva“ prepoznatljivi. A na Žitnom trgu od ove godine i značajna novina.

 

– Jedan od većih problema na Žitnom trgu bilo je mešanje zvukova muzike sa štandova, sa muzikom na bini. To će biti rešeno adekvatnijim ozvučenjem celog trga. Biće postavljeni i dodatni led ekrani – precizira Aleksandra.

 

Da „Dani piva“ nisu samo zabava, već i događaj sa ozbiljnijim sadržajima, potvrđuje i organizovanje Naučno – stručnog simpozijuma „Pivo, pivarske sirovine i oprema“. I na ovom, trećem po redu skupu u zrenjaninskom Hotelu „Vojvodina“, učestvovaće eksperti iz oblasti pivarstva iz zemlje i sveta.

 

Ove godine organizatori će pokušati da u Zrenjanin privuku i što veći broj gostiju iz susedstva, a pripremaju se kampanje za dolazak gostiju iz rumunskog dela Banata, odnosno Temišvara, ali i iz Mađarske. Aleksandra je ubeđena da će odziv biti više nego dobar.

 

Podeli članak
sinovoz