Slobodno vreme

NEKI ZRENJANINCI I DANAS SAKUPLJAJU PLOČE

Gramofon i gramofonska ploča prvi su nosači zvuka. Gledanje omota ploča, dok u pozadini pucketa gramofonska igla i čuje se muzika, nekada su delovali bukvalno hipnotišuće na ljude. Danas na tu pomisao bude se neka nostalgična sećanja kada su vremena bila nekako sporija i kada se muzika osećala mnogo dublje. A onda je evolucija sve pokvarila. Danas u 21. veku slušamo muziku najviše preko interneta. Sedeći u svojoj sobi uz par klikova, možemo preuzeti čitave albume bilo kog izvođača, bez odlaska u CD šop.

Aleksandar Živanović
Aleksandar Živanović

Aleksandar Živanović, lekar u Hitnoj pomoći, od malih nogu je zavoleo muziku. Svira gitaru, nastupao je često kao kantautor, a velika ljubav mu je sakupljanje ploča koje sluša kada god ima vremena.

– Slušam uglavnom rok i pank, ali što sam stariji sve se manje vezujem za neki određeni pravac, i pratim uglavnom ono što mi prija. Slušajući ploče zavoleo sam čak i neke pesme i izvođače koji mi se ranije nisu dopadali. U svojoj kolekciji imam između 200 i 300 ploča. Kada sam bio mlađi ploče su još uvek bile aktuelne, i to vreme je bilo interesantno jer nije postojao drugi način da nabaviš neku muziku koju voliš – ispričao je Živanović za portal zrenjaninski.com, i dodao da je danas sve na dohvat ruke, i da upravo zbog toga što je muzika lako dostupna brzo i dosadi.

Bez obzira na to što mladi uglavnom danas slušaju muziku preko Youtube kanala, postoje još uvek oni koji vole da uživaju uz zvuk poloče i gramofona. Kako nam je ispričao naš sagovornik, svake nedelje se u „Bejziku“ okupljaju oni koji vole da sakupljaju i slušaju ploče, i u ovom kafiću ih prodaju.

– Ono što ja volim da slušam se teško nabavlja i puno košta. Internet koristim za informacije, pa i da slušam muziku, i kada mi se nešto svidi pokušam to da nađem na ploči. Čar muzike je što u svakom čoveku probudi nešto posebno, zato je toliko i ima – zaključio je Živanović.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.