Slobodno vreme

NARODNI MUZEJ ORGANIZUJE IZLOŽBU POSVEĆENU ŠEŠIRIMA

ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 15. novembra, u 19 časova, biće otvorena izložba “Moda šešira” autorke Aleksandre Jovanović, višeg kustosa Narodnog muzeja Šabac.

moda-sesira

Izložba je rezultat trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata između dva rata, a za ovo gostovanje biće obogaćeno predmetima iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin sa osvrtom na nekadašnju Fabriku šešira “Begej”.

Izložba “Moda šešira” rasvetljava fenomen ovog nekada neizostavnog dela odeće i odgovara na pitanja kada se šešir prvi put javlja u istoriji, prati njegovu evoluciju, predstavlja svetske kreatore i modne žurnale. Pored klasične muzejske postavke na kojoj će biti izloženi modeli ženskih i muških šešira nošenih 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, na izložbi će kroz ambijentalne celine biti predstavljen modiski salon i šeširdžijska radionica.

Kako je izložba interaktivna posetioci će imati priliku da probaju pojedine modele šešira. Na veoma pitak, ali i stručan način, izložba se obraća raznovrsnoj publici sa ciljem da podstakne radoznalost i obrazovanost.

Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Babić, kustos – etnolog.

Realizaciju izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin potpomogao je “Gomex” iz Zrenjanina, čiji je prepoznatljiv moto – “Šešir nakrivi, lakše se živi”.

Podeli članak
sinovoz
FAM