Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Narednog vikenda Svetsko prvenstvo u banatskim šorama (Foto)

svetsko prvenstvo u banatskim šorama

Svetsko prvenstvo u banatskim šorama, 19. po redu, biće održano u subotu i nedelju, 6. i 7. jula, u Tomaševcu. Ove godine štapove će ukrstiti osam seniorskih i tri juniorske ekipe. Timovi iz Tomaševca, Sakula, Novog Sada, Orlovata, Plandišta, Pančeva i Žablja pokušaće da osvoje trofej i ponesu titulu ovogodišnjeg svetskog prvaka u banatskim šorama.

 

Međunarodni karakter ove tradicionalne banatske igre ogleda se u saradnji sa ekipom iz Radimne u Rumuniji. U maju je tamo odigrana revijalna utakmica, dok je tradicionalno za Uskrs ovde počela sezona za 2019. godinu.

 

Sportski savez Srbije zvanično je priznao banatske šore kao sport i one spadaju u grupu tradicionalnih sportova. Da li zbog održanja tradicije, ili zbog strasti prema ovoj igri sličnoj bejzbolu, nadmetanje u šorama u Tomaševcu uspešno traje već 19 godina.

 

Priča o tome da je Mihajlo Pupin bio taj koji je u svom detinjstvu igrao šore, a zatim ih predstavio Amerikancima, kada se doselio na taj kontinent, i dalje ima svoje poklonike, ali i one koji misle da ta legenda nije baš u potpunosti tačna. Kako god bilo, igra sa ručno pravljenom lopticom, koja se udara štapom, zaista donekle podseća na bejzbol, a o tome šta je prvo nastalo – šore ili bejzbol, i ko je koga iskopirao, uvek će se polemisati.

 

svetsko prvenstvo u banatskim šorama

 

Mlađi šorači vode prave bitke lopticama i štapovima

 

I dok stariji meštani vode verbalnu bitku u debeloj hladovini oraha i duda da li su Uroš Predić i Pupin stvarno igrali banatske šore, na tomaševačkim terenima će mlađi šorači prave bitke lopticama i štapovima upisati kao još jedan poen za očuvanje tradicije i zdravog sportskog duha.

 

A lepotu tradicije moći će da osete svi koji se odluče da posete ovo banatsko selo tokom narednog vikenda. Tomaševac će, pored toga što je domaćin  19. Svetskog prvenstva u banatskim šorama, pokazati i kako izgleda jedna prava domaćinska seoska slava. Finalna utakmica predviđena je za subotu, u 17 časova, dok će proglašenje pobednika biti u 19.30 sati. Nakon toga svi učesnici i posmatrači imaće priliku da se zabave na rok koncertu.

 

U nedelju, 7. jula, na Ivandan, odigravaće se utakmice juniorskih ekipa, u svečarskoj atmosferi.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM