Slobodno vreme

NA LICU MESTA: VARAŽDINSKO GROBLjE, JEDNO OD NAJLEPŠIH U EVROPI

Čitaoci portala „Zrenjaninski“ nađu se u različitim delovima sveta, a poneki od njih pošalju nam svoje impresije sa tih putovanja. Verni čitalac našeg portala ove nedelje zatekao se u Hrvatskoj i od fotografija i nekih podataka nastala je ova priča o Gradskom groblju u Varaždinu, jednom od najlepših u Evropi.

varazdin_groblje

Najraniji podaci o postojanju groblja spominju se uz crkvu Svetog Ivana, dok dokumenti o groblju u Varaždinu datiraju još iz 1773. godine, kada je evidentiran podatak o prvoj sahrani.

Sve do početka 20. veka groblje se nije razlikovalo od ostalih grobalja. Pretežno su bili zasađeni divlji kesteni i akacije. A onda upravnik groblja Stjepan Haler počinje da sadi prve tuje i one će do danas ostati zaštitni znak ovog mesta po kome će ono postati poznato širom Evrope.

Tako se groblje 1905. godine, pretvara u park sa puno različitih vrsta biljnog rastinja, poput javora, tuja, crvene bukve, jasena, magnolije, trava i cveća. Groblje je zaštićeno 1966. godine, kao spomenik vrtne arhitekture, ali i kao celina, uz posebnu napomenu da se zaštićuju stare nadgrobne ploče i spomenici iz kraja 18. i 19. veka, kao i grobne kapele.

Danas je na Gradskom groblju Varaždin zasađeno preko deset hiljada tuja pravilno oblikovanih u geometrijska tela, mnoštvo breza, javora, jasena, a u podnožju visokih stabala kuglasto oblikovani šimširi, te razgranate magnolije. Aleje, staze i prolazi posuti su belim kamenom kao kontrast zelenim zidovima tuja u koje su utkani najrazličitiji nadgrobni spomenici.

Varaždinsko gradsko groblje je od 2003. godine član Udruženja znamenitih grobalja Evrope i deo je međunarodnog turističkog projekta „Ruta evropskih grobalja“.

varazdin_groblje

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz