Slobodno vreme YTOP

NA DANAŠNJI DAN PRE 118 GODINA SRBIJA JE DOBILA PRVU MUZIČKU ŠKOLU!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

OSNOVANA MUZIČKA ŠKOLA „MOKRANJAC“

Na današnji dan 1899. godine osnovana je muzička škola „Mokranjac“, najstarija muzičko-pedagoška institucija u Srbiji koja postoji u kontinuitetu do danas.

 

Stevan Stojanović Mokranjac (Foto : Wikipedia)

 

Prvobitni naziv bio je Srpska muzička škola, a preimenovana je 1946.godine.

Osnivač škole bilo je Beogradsko pevačko društvo. Prilikom osnivanja za članove Saveta Škole izabrani su Stevan Mokranjac, Stanislav Binički i Cvetko Manojlović. Osim njih, nastavnik je tada bio i Jovan Ružička.

Prvi direktor bio je Mokranjac.

 

ROĐEN MILAN MLADENOVIĆ

Milan Mladenović, frontmen kultnog jugoslovenskog benda EKV rođen je 1958. godine. Bio je frontmen muzičke grupe „Ekaterina Velika“, autor tekstova, kompozitor, pevač, gitarista. Jedan je od nosilaca beogradskog „Novog talasa“ 80-ih godina 20.veka.

 

Milan Mladenović (Foto : Wikipedia)

 

Milan Mladenović je sa svojim bendovima izdao deset  uspešnih albuma, među kojima su  “Ekatarina Velika” 1985. godine,  “S vetrom u leđa” 1986. godine, “Ljubav” 1987. godine, “Samo par godina za nas” 1989. i “Dum dum” 1991. godine…

Umro je u 36. godini, 5.novembra 1994.godine.

 

ROĐEN SVETOZAR MARKOVIĆ

Na današnji dan 1846. godine rođen je srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi.

 

 

Svetozar Marković (Foto : Wikipedia)

 

Pokrenuo prvi socijalistički list u Srbiji Radenik, 1871. Njegove ideje su imale veliki uticaj na razvoj socijalističke ideologije i politike u Srbiji i na Balkanu.

 

UMRO NEMAČKI FILOZOF ARTUR ŠOPENHAUER

Nemački filozof Artur Šopenhauer umro je 1860.godine. Njegovu duboko pesimističnu filozofiju prihvatila je generacija razočarana neuspehom nacionalnih pokreta 1848. godine u Evropi, a u filozofiji i književnosti našla je odraza u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana.

 

Artur Šopenhauer (Foto : Wikipedia)

ROĐEN KNJIŽEVNIK HERBERT DŽORDŽ VELS

Engleski književnik Herbert Džordž Vels rođen je 21. septembra 1866. godine. Najpoznatiji je po svojim naučnofantastičnim delima: „Vremenska mašina“, „Rat svetova“ i „Nevidljivi čovek“.

 

Školovao se do 1879. godine. Pošto roditelji više nisu da finansiraju njegovo školovanje, postao je tapetarski pomoćnik. Kasnije je radio kao pomoćni učitelj u osnovnoj školi, pa je sa 18 godina dobio stipendiju, i počeo da studira biologiju.

 

Herbert Džordž Vels (Foto :Wikipedia)

 

Na univerzitetu se ističe znanjem ali i interesovanjem za reformu društva kroz ideje socijalizm i platonizma. Relativno kasno je počeo da piše.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz