Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Mongolski travar i šaman sa porodicom se doselio u Belo Blato

mongolski travar

Belo Blato, selo pored Zrenjanina, prema poslednjem popisu, ima nešto više od 1.000 stanovnika. A tih hiljadu stanovnika pripadnici su oko 20 nacionalnih zajednica i etničkih grupa.

 

Od prošle godine, Belo Blato, pored Slovaka, Mađara, Srba, Bugara, Rumuna, Roma, ima i jednu porodicu Mongola.

 

Porodica Šagzin, koju čine otac Bulat, majka Olga i kćerke Svetlana i Ailana, poreklom su iz Rusije, tačnije iz grada po imenu Ulan Ude, ali su pripadnici mongolske etničke zajednice.

 

Bulat je diplomirao ekonomiju i programiranje u Moskvi, a potom je neko vreme proveo sa porodicom u Sjedinjenim Američkim Državama.  A zatim su se doselili u Belo Blato.

 

mongolski travar

 

– Nama to uopšte nije čudno. Koliko sam saznao, oni su se pre preseljenja informisali gde bi mogli živeti, a da njihova nacionalna i etnička pripadnost ne bude nikom važna. I dobro su izabrali. Porodica Šagzin je samo lepo upotpunila našu beloblatsku šaru. Jer, nas ovde spajaju sličnosti, a razlike nam nisu prepreka za miran i lep život. Jednostavno, mi smo tako odlučili – ističe Milan Nedeljkov, direktor beloblatske osnovne škole, dodajući da su u pitanju vrlo dragi ljudi, koji su se postepeno privikavali na novi život.

 

Pročitajte još: Radovan Moldovan se već 43 godine druži sa svojim „tristaćem“

 

Kćerka Svetlana je đak seoske škole i odlično se uklopila.

 

– Ako ostanu u Belom Blatu, a u to verujemo, uskoro će đak biti i druga kćerka, Ailana – završava Nedeljkov.

 

Zanimljivo je da Bulat porodicu izdržava prevođenjem i prodajom lekovitih preparata. Bulat ima i titulu šamana, ali, kako sam kaže, taj deo njegovog života, trenutno je „na odmoru“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM