Slobodno vreme YSLAJDER

MELENAČKI „ŠILER“ MOŽDA STIGNE I DO FRANCUSKE

Dragiša Gvožđan

MELENCI – Dragiša Gvožđan, vinogradar i vinar iz Melenaca, postao je pravi majstor za „šiler“ vino.

Dragiša Gvožđan

Njegov „šiler“ iz 2016. osvojio je zlatnu medalju na sajmu u Temerinu, a zlatom se okitio i u izboru za najbolje vino srednjeg Banata. Toliko se dopao jednom članu žirija u Zrenjaninu da postoji mogućnost da se melenački „šiler“ nađe i na izložbi vina u Francuskoj, u kategoriji vanstandardnih rozea.

– Svako priznanje prija i ako stvarno bude tako da moje vino stigne u Francusku, biće to jako lepo – priča Dragiša Gvožđan za portal zrenjaninski.com.

– „Šiler“ je staro vino sa ovih prostora – kaže Gvožđan. – Naši stari koji su imali male vinograde bi obrali svo grožđe, i ostavili da prenoći „na kljuku“ 24 sata, jer nisu imali tehnologiju za duže. To je bilo najpopularnije vino, a onda su ga postisnula druga, kako smo osavremenjivali vinograde. Pre nekoliko godina u Klubu vina se rodila ideja da vratimo sjaj ovom dobrom vinu i da ga, možda, u jednom trenutku i brendiramo kao „Banatski šiler“, ističe Gvožđan.

Pobednički „šiler“ Dragiše Gvožđana napravljen je od 5 sorti grožđa: najviše ima „merloa“, pa „muskat hamburga“ i još „prokupca“, „neoplante“ i „šardonea“. Svo grožđe je iz Gvožđanovih vinograda.

Podeli članak
sinovoz