Slobodno vreme YSLAJDER

MARIJA NIKIĆ ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA IZBORU ZA MIS PLANETE ZEMLJE

Umetnost i moda, talenat i lepota, to je ono što se prepliće u životu osamnaestogodišnje Zrenjaninke Marije Nikić, modela, aktuelne druge pratilje mis Srbije i slikarke koja je nedavno u Kulturnom centru Zrenjanina, sa sestrom Andrejom, priredila prvu samostalnu izložbu radova.

Marija pohađa četvrti razred Zrenjaninske gimnazije, opšti smer, a želja joj je da upiše dizajn, verovatno industrijski, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Hobi su joj crtanje i slikanje, čime se godinama bavi. Istovremeno, model je agencije „Mis Srbija“ i od oktobra prošle godine druga pratilja mis Srbije. Ovaj plasman obezbedio joj je učešće na izboru za Mis planete Zemlje, koji će biti održan u oktobru, i na kojem će predstavljati Srbiju.

– Model sam kompanije „Mis Srbija“ od prošle godine, a sve je počelo prijavom za takmičenje za  mis Srbije i potpisivanjem ugovora. Usledila su takmičenja po celoj Srbiji, na kojima se biraju najlepše devojke. Na polufinalnom izboru za Mis Vojvodine, u Novom Sadu, osvojila sam titulu Mis fotogeničnosti 2016. Nakon toga je usledio završni kasting za ulazak u finale, pa je dvadeset devojaka imalo pripreme u Grčkoj, u Porto Karasu, kao i u Beogradu. Naposletku, izabrana sam za drugu pratilju. Bila sam veoma uzbuđena, moram priznati, i pomalo nervozna, jer sam znala da sve što sam uložila u ovo takmičenje zapravo zavisi od tog trenutka i izlaska na scenu – priča Marija Nikić.

Naša sagovornica je, u međuvremenu, učestvovala na Novosadskom fashion week-u, gde je sarađivala sa modnim kreatorima Mladenom Milivojevićem Baronom, Valentinom Vidalom, Mirjanom Vujčić, Erikom Rosetom (SAD), Zoranom Miličić, Izabelom Kečan (Hrvatska)… Usledila su i druga angažovanja u vidu revija i fotografisanja u Srbiji, poput revija za Batu Spasojevića i Pennu Atelier u klubu Gotik, editorijal za kompaniju BaByliss Paris Srbija itd. A za nekoliko meseci očekuje je učešće na izboru za Mis planete.

– U pitanju je treće najprestižnije takmičenje u svetu. Održava se u oktobru, ali se za sada ne zna lokacija. Prošle godine je bilo na Filipinima, kao i ranijih godina. Samo takmičenje ima svoju temu, a to je očuvanje Zemlje i upozorenje na opasnosti koje prete životu na ovoj planeti, eko-sistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećanja potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Ljudi se podstiču da više recikliraju, volontiraju u lokalnim zelenim projektima ili instaliraju solarne ploče u svojim kućama, čuvaju biljni i životinjski svet i ne zagađuju sredinu – objašnjava Marija.

Zajedno sa dve godine mlađom sestrom Andrejom bavi se i slikarstvom. Prethodno su se oprobale u raznim sportovima i drugim aktivnostima – od odbojke, košarke, rukometa i plivanja, pa do plesa, kurseva za pravljenje nakita, šivenja i, na kraju, crtanja. Više od pet godina su išle na časove crtanja kod slikara i profesora Ace Kačara. S obzirom na to da se i njihovi roditelji na neki način bave dizajnom, Marija je odlučila da krene u tom smeru i da iskorisiti znanje i iskustvo koje oni mogu da joj prenesu, i da ih nadogradi kroz svoje želje i sklonosti.

– Modeling za sada gledam kao hobi u kojem uživam. Volim gužvu i euforiju koja prati revije, osećaj kada si na modnoj pisti, ali isto tako i fotografisanja koja iziskuju određene ekspresije lica. Zahvaljujući modelingu upoznala sam i družila se sa mnogo divnih ljudi. S druge strane, slikarstvo sa sobom nosi mir i opušteniji način da izrazim sebe i trenutne emocije kroz crtež, ali predstavlja i odgovornost, jer se direktno vezuje za pripreme za upis na fakultet, što zahteva puno sati posvećenog rada i angažovanja – ističe Marija Nikić.

Njeno angažovanje trenutno se odvija na više strana – trudi se da ostvari što bolji uspeh u završnoj godini srednje škole, konstantno se priprema za prijemni ispit i upis na fakultet, sprema se i za inostrano takmičenje i odgovara na obaveze koje ima prema kompaniji sa kojom sarađuje.

– Iskreno se nadam da ću na takmičenju za Mis planete Zemlje uspeti da na najlepši mogući način predstavim prirodne lepote i bogatsvo grada Zrenjanina i cele Srbije. Pozivam ljude da zaprate zvaničnu fejsbuk stranicu Miss Earth Serbia i svojom podrškom učestvuju u promociji naše prelepe zemlje u svetu, jer se i angažovanje preko društvenih mreža prati i od velikog je značaja za plasman Srbije na takmičenju – kaže, na kraju razgovora, mlada Zrenjaninka Marija Nikić.

Podeli članak
sinovoz
FAM