Slobodno vreme

Lalinka pobedila u spremanju bosanskih pita

BANATSKI DESPOTOVAC – Jubilarna, 15. po redu “Pitijada“, održana je juče u Banatskom Despotovcu, a nadmetalo se 45 žena iz mesta – domaćina, ali i Tomaševca, Botoša, Orlovata i Sečnja.

Razne pite na sve strane
Razne pite na sve strane

– Ovo je tradicionalna seoska manifestacija, započeta još 2001. godine, a na njoj učestvuju žene koje su majstorice za pripremu raznih pita. Kao i ranijih godina u konkurenciji su pite od sira, krompira, kupusa, zelja, spanaća… Spremaju se i slatke pite – kaže Vesna Barišić, jedna od organizatorki manifestacije iz Udruženja žena Banatskog Depotovca.

Na pitanje otkud takmičenje baš u pripremanju pita u ovom selu, ona spremno odgovara:

– Ovde su pre sedamdeset godina naseljeni ljudi iz Bosne, iz Kupresa, Glamoča i drugih mesta, iz krajeva koji su bili poznati po pitama. To svoje umeće oni su doneli i u Banat i održali tradiciju spremanja na starinski način, i po tradicionalnoj recepturi, koja se prenosi sa kolena na koleno – objašnjava Vesna Barišić.

Pobednice 15. "Pitijade"
Pobednice 15. „Pitijade

Na takmičenju, pobednica je ipak bila Lalinka, kako sama za sebe kaže Ljiljana Milinović, koja je zgotovila najbolju krompirušu, po oceni tročlanog žirija, na čelu sa Nedeljkom Meseldžijom.

– Rodom sam iz Srpske Crnje, a udala sam se u Banatskom Despotovcu, i ovde naučila da spremam bosanske pite. To je umeće za koje treba mnogo truda, volje, ali i ljubavi. Testo šapuće, priča, treba ga samo slušati i dobra pita biće u tepsiji – otkriva samo delić tajni svoje kuhinje, ova majka troje dece, koja je ćerke, ali i snahu, podučila pripremanju krompiruše, sirnice i drugih vrsta bosanskih pita.

Na drugom mestu bila je pita od krompira Branke Ninković, a na trećem pita od spanaća Anđe Mijatović.

Dobrom raspoloženju na manifestaciji doprineo je i kulturno umetnički program, za koji su se pobrinuli članovi KUD iz Krajišnika i grupa „Izvor“ iz Sečnja.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.