Slobodno vreme

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „MIKROGLJIVE FRUŠKE GORE“

ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 18. januara, u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Mikrogljive Fruške gore“. Autor izložbe je Dragiša Savić iz Nacionalnog parka Fruška gora, dok je nadležni kustos ove izložbe Nataša Knežević, viši kustos – biolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Askomicete su sitne gljive koje žive svuda oko nas i sa kojima se čovek sreće skoro svakodnevno, a da toga uopšte nije ni svestan. Da nema njih ne bi bilo hleba, alkoholnih pića, penicilina, buđavih sireva i tako dalje. Uglavnom žive na ostacima uginulih biljaka, kao paraziti na živim biljkama i životinjama ili kao simbionti. Najpoznatiji simbionti su naravno lišajevi.

Carstvo gljiva je ogromno, do sada je opisano oko 100.000 vrsta, a najveći deo njih, oko 65.000 vrsta pripada upravo askomicetama. Veličina ovih gljiva uglavnom varira od dela milimetra do nekoliko centimetra i često su sakrivene u prirodi jer žive na specifičnim supstratima. Raznovrsnost oblika i boja ovih vrsta je izuzetna, ali njihova lepota najčešće ostaje neprimećena upravo zbog njihovih dimenzija.

Cilj ove izložbe je da se kroz makrofotografije ljudima barem donekle približi ovaj fantastični svet minijaturnih živih bića. Izložbu čini 60 fotografija različitih vrsta askomiceta snimljenih na području Fruške gore.

Na otvaranju će govoriti Dragiša Savić, autor izložbe.

Izložba će biti otvorena za posetioce od 18. januara do 28. februara.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz