Slobodno vreme

Glumci u seriji „Nemanjići“ nose obuću koju je izradio obućar Mišo!

Miloš Mišo Surutka

Verovatno da većina onih koji su pažljivo gledali seriju „Nemanjići“ nisu znali da je čak 60 pari obuće, muške, ženske i dečije, kao i delove opreme, uradio Zrenjaninac Miloš Mišo Surutka. Zrenjaninci ga znaju kao odličnog obućara, a retki kao čoveka koji je uradio oko 1.000 pari razne obuće za pozorišne predstave, serije i filmove.

 

– Radio sam za gotovo sva vojvođanska i većinu beogradskih pozorišta – priča Mišo za portal zrenjaninski.com. – Uglavnom radim za predstave epohe – radio sam obuću za Šekspirove, Molijerove predstave, a u lepom sećanju mi je predstava „Jelena Anžujska“… Puno sam radio za pozorišne predstave za decu. Sećam se kako sam za predstavu Lunja i Maza napravio cipele u obliku pseće šape, samo bez kandži. Ili čizme koje imaju zube. Poslednje što sam radio za pozorište su posebne cipele za operu „Atlantida“, koja se igra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Te su cipele bile posebno zahtevne, jer su visoke 30 centimtera, a moraju da budu udobne, lagane i stabilne, priča Mišo.

 

Nemanjići

 

Osim za splitsko pozorište, Mišo je radio i za pozorišta u Temišvaru, Rijeci, za letnji festival u Tivtu, za pozorište na Cetinju…

 

– Nađu me kostimografi. Zadovoljni su saradnjom, pa me preporuče drugima, tako to ide u pozorišnom svetu. Najbliži saradnik mi je kostimograf, ali vrlo često i sam reditelj. Ima onih koji žele da sve drže pod kontrolom – govori Mišo.

 

I kad radi za filmove i serije, na umu Mišo uvek ima epohu, kvalitet i, naravno, udobnost i trajnost.

 

– Radio sam obuću i kožnu opremu za film „Sveti Georgije ubiva aždahu“, a i fudbalske lopte za „Montevideo, bog te video“. To mi je stvarno bio izazov – fudbalske lopte iz tog vremena su imale pertle. Nije lako loptu od kože napraviti, a tek sa detaljima. I, na kraju, nisu mi sve ni plaćene, ali dešava se i to – kaže Mišo.

 

Nemanjići

 

Obraduje ga svaki poziv telefonom ili sad i-mejlom iz pozorišta, jer pozorište je važan deo njegovog života. Najviše voli da radi za pozorište, pa za serije i filmove. Naravno, to se ne dešava svakog dana. Svoju radnju zato uredno otvori, sačeka ljubazno svaku mušteriju kojoj treba da se obuća popravi, a kad ugrabi vremena, uradi nešto i za svoju dušu. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM