Slobodno vreme

Galina Maksimović organizuje radionice posvećene filmskoj kritici

Galina Maksimović
Galina Maksimović

Srednjoškolci i studenti koji vole film, a žele da nauče osnove filmske kritike, moći će to ovog leta da urade na radionicama pod nazivom “Filmski raspust”. Radionice će voditi apsolventkinja dramaturgije, Zrenjaninka Galina Maksimović.

 

Galina je mlada, zanimljiva devojka, i odvojila je vreme za razgovor za portal zrenjaninski.com. Prvo smo je pitali otkud ona na dramaturgiji.

 

– Oduvek sam volela da pišem, ali to, dok sam išla u srednju školu, nije bilo kul – kaže Galina. – Oprobala sam se u dramskoj radionici koju je vodio, nažalost, pokojni Miloje Buca Ivanović, prvo sanjala o glumi, a onda definitivno shvatila da je pisanje ono što me interesuje. Položila sam prijemni na dramaturgiji, sa još osam kolega i evo me sad skoro na kraju. Na fakultetu sam naučila mnogo, naučila se disciplini, da pišem svakog dana, naučila da je u redu što voliš da čitaš i pišeš, da je u redu i da si šteber (smeje se).

 

Po tekstu “I ostali”, koji su napisale Galina i njene tri koleginice, urađena je predstava koja je igrana na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

 

– Publika je predstavu odlično primila, kritika je sasekla, i tu sam se jedno pola sata pokajala što sam se odlučila za dramaturgiju. Ali brzo me je prošlo. Za to što moje kolege i ja radimo, nažalost, zainteresovana je samo alternativna scena. Zvanične institucije su za mlade autore zatvorene, da li zato što smo mladi ili su institucije takve kakve su, tek tako je. Nema nam druge nego da pišemo, svakog dana, da punimo naš CV, pa će valjda doći i naše vreme. Meni je važno da mogu da kažem – završila sam školu za pisce i sad sam pisac – priča Galina.

 

Tema kojom se Galina bavi u svojim dramama je Zrenjanin u najširem smislu.

 

– Zrenjanin je džinovska tema, beg i vraćanje, naš mentalitet, apatija, lični i kolektivni nemar. Trenutno radim na dokumentarcu pod radnim nazivom “Nula zarez nula nula megaherca”. U Zrenjaninu je nekad bilo 12 radio stanica koje su polako umirale i nestajale. To me interesuje – kaže Galina.

 

Ovo leto Galina će provesti radno, između ostalog, držeći radionice koje su za polaznike potpuno besplatne.

 

– U Zrenjaninu postoji Radnički filmski klub, koji radi u sklopu Zrenjaninskog socijalnog foruma i snima dokumentarce posvećene prvenstveno lokalnim temama. Nekako smo se prepoznali. Zrenjaninski socijalni forum mi je obezbedio prostor. U dogovoru sa polaznicima, radionice će se održavati u toku jula i avgusta. Podeliću svoje znanje sa drugima, a volela bih da iz radionica proistekne blog – ističe Galina.

 

Zainteresovani mogu da se jave putem mejla na galinatwpg@gmail.com. Za prijavu je potrebno, osim imena i prezimena, da zainteresovani napišu koja su im tri omiljena domaća i tri omiljena strana filma, kao i nekoliko rečenica o tome zašto taj neko želi da se bavi filmskom kritikom.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM