Slobodno vreme

Festival tradicije i kulture po drugi put će biti održan u Zrenjaninu

Povodom održavanja druge po redu zrenjaninske manifestacije “Festival tradicije i kulture”, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održana je konferencija za novinare.

 

Na konferenciji su govorili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, menadžer turizma u Ribarskom gazdinstvu “Ečka” Milivoj Putić, direktor Kulturnog centra Kisač Pavel Surovi i glavni menadžer BTC-EGTC saradnje Republike Mađarske i Srbije na polju ekonomije, kulture i turizma Mikloš Koso.

 

Tokom manifestacije “Festival tradicije i kulture” predstaviće se gosti iz Mađarske i Slovačke, i biće održano 35. takmičenje u kuvanju riblje čorbe “Zlatni kotlić” i 11. “Memorijal Đula Farkaš – Farki”.

 

Ova privredna, turistička, kulturno – umetnička i gastronomska manifestacija održaće se na centralnom gradskom trgu, 28. i 29 avgusta, sa ciljem jačanja prekogranične saradnje sa gostima iz Slovačke i Mađarske na poljima evropskih projekata, turizma i kulture, ali i prikazivanja bogatstva različitosti i multikulturalnosti, najavio je uvodničar Jaroslav Stevanov, iz Turističke organizacije grada Zrenjanina.

 

– Ovo je važan događaj u sklopu šire manifestacije “Dani piva”. Jedno od najvažnijih obeležja naše sredine je multikulturalnost, a predstojeći festival je prilika da tu svoju odliku prikažemo u najboljem svetlu, ali i da uspostavimo nove kontakte i saradnju. To je prilika i da se mi upoznamo sa ponudom naših gostiju, a i da oni bolje upoznaju nas – ocenio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, najavljujući još širu saradnju sa lokalnim samoupravama iz Mađarske i Rumunije, naročito iz oblasti kulture i turizma.

 

– Mi se upravo povezujemo sa određenim gradovima, kojima smo ponudili brošure o našem gradu, prevedene na mađarski i rumunski, a uskoro će biti i prevod na slovački – najavio je Radišić.

 

Festival tradicije i kulture

 

A direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina je model kulturne i turističke saradnje, koji će biti predstavljen na najavljenoj manifestaciji, ocenio kao dobar i višestruko koristan.

 

– Ove godine gosti iz Slovačke predstaviće se 28. avgusta, a gosti iz Mađarske 29. avgusta, sa svim svojim specifičnostima i odlikama i tradicijom koju neguju. Osim učesnika programa biće nam tu i predstavnici ambasada i konzulata. Osim kulturno – umetničkog programa biće i izložba nošnji u muzeju. A Mađarska će se ove godine predstaviti sa šest regiona, i u tom danu će biti i takmičenje u kuvanju ribljih čorbi, sa velikim brojem takmičara – najavio je Ljubotina, dodajući da će od ove godine biti uključena i sela sa teritorije grada Zrenjanina u kojima žive pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica, kao i da će se na trgu predstaviti turističke organizacije iz zemlje i inostranstva.

 

Milivoj Putić iz Ribarskog gazdinstva “Ečka” najavio je pravi spektakl, u režiji ove privredne organizacije, koja će za posetioce pripremiti dve hiljade porcija riblje čorbe, za koju se sprema 300 kilograma ribe, i koja će biti deljena besplatno. On je podsetio i da je “Carska bara” jedan od ključnih delova zrenjaninske turističke ponude, pa će gostima iz inostranstva biti ponuđena poseta ovom prirodnom rezervatu.

 

Pavel Surovi je predstojeću manifestaciju ocenio kao priliku za uspostavljanje još boljih odnosa između srpskog i slovačkog naroda, ali i kao šansu da se širi turistička, privredna i svaka druga saradnja. On je najavio ekskluzivnu izložbu “Slovačka lepota” u muzeju grada, gde će biti predstavljene i slovačke nošnje. Među gostima će biti i slovačka kulturno – umetnička društva iz Banata, Bačke i Srema, ali i same Slovačke.

 

A Mikloš Koso, koji je i prošle godine bio uključen u ovu manifestaciju, najavio je još bogatiji program nego lani.

 

– Imamo mnogo toga što nas povezuje i to treba da predstavimo. Predstavnici iz Mađarske biće gradovi Bekeščaba, Đula i Morahalom, biće tu folklora, ali i udruženje “Viktorija” koji su svetski prvaci u vijači. Doći će i mađarsko udruženje iz Temišvara, pa gosti iz Sarvaša, koji prave mocarelu. A posebnu pažnju zaslužuje grad Debrecin, sa kojim postoje velike šanse za saradnju u oblasti privrede i sporta – najavio je Koso.

 

Svi prisutni pozvali su Zrenjanince da se masovno odazovu pozivu za prisustvo ovoj manifestaciji.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM